Seks kreative løsninger for Akvariet

Våren 2023 har studenter ved UiB pønsket ut nye medieløsninger for Akvariet i Bergen. Fem grupper jobbet med formidling, den siste gruppen utviklet en løsning som gir røkterne – de som tar vare på dyrene – en enklere måte å administrere driften på.

Prosjektene er bacheloroppgavene i medie- og Interaksjonsdesign ved UiB, MIX250.

Ny teknologi

I begynnelsen av semesteret presenterte adm. dir Aslak Sverdrup på Akvariet hvilke type tjenester Akvariet var interessert i at studentene skulle utforske. Han ønsket seg teknologi innen virtuell og utvidet virkelighet (VR/AR), interaktive skjermer og andre innovative løsninger for gode brukeropplevelser. Både i dagens over 60 år gamle bygg, og på det nye havmiljøsenteret O som planlegges på Dokken.

Onsdag 10. mai ble resultatene av vinteren og vårens arbeid presentert på MCB. De seks gruppene laget hver sin utstilling, der folk kunne teste prototypene.

Før publikum fikk slippe til presenterte studentene løsningene sine, og etterpå ble de utspurt av et panel som besto av Margareth Hagen, som er rektor ved Universitetet i Bergen, Aslak Sverdrup fra Akvariet, Janicke Allers, investor og rådgiver for start-up bedrifter, og Leif Ove Larsen, som er professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

MPV-prisen

Arrangementet ble avsluttet med utdeling av MVP-prisen. MVP står for «minimum viable product» og prisen gis til den prototypen som har størst potensial for å bli et ekte produkt for Akvariet.

I år var det publikum som stemte frem vinneren, som ble ARK, løsningen som som skal gjøre arbeidet til røkterne mer effektiv og tryggere, sikre god dyrevelferd, og gi de ansatte mer tid til kontakt med publikum.

TekLab bedrift

Institutt for informasjons- og medievitenskap har etablert et samarbeid, TekLab bedrift, der Scary weather er en av bedriftene som skal gi studentene ekte oppgaver å bryne seg på. Vi har tidligere organisert studentprosjekt rundt installasjonene vi utviklet på Universitetsmuseet, og værmaskinen vi jobber med sammen med Fløibanen.

Dette semesteret har vi hatt ansvar for alle studentprosjektene, på Akvariet. Avtalen vår med UiB fortsetter ut 2024, og vi har flere spennene prosjekt på blokken.