Korona: Enormt behov for informasjon

Korona-pandemien har ført til et enormt behov for informasjon. Det er bare kunnskap som kan hjelpe oss å kjempe mot viruset, og håndtere de økonomiske og sammfunnsmessige følgene krisen får.

Den beste medisinen mot redselen vi alle føler på nå, er også informasjon. Korrekt, og formidlet slik at vi skjønner den. Rykter og spekulasjoner bare øker frykten.

Scary weather var tidlig ute med å fortelle om virusepidemien.

Podcaster

Den 6. februar publiserte vi en podcast der Eli Kari prater om viruset med to av de mest erfarne infeksjonsmedisinerne i Norge, professor Nina Langeland og 1. amanuensis Bjørn Blomberg ved UiB, begge også overleger på Haukeland Universitetssykehus.

Nina Langeland, Bjørn Blomberg, og Eli Kari Gjengedal

Eli Kari lurer på koronaviruset – hvor farlig er det?

Da var viruset fortsatt bare en kinesisk epidemi. En måned senere skylte pandemien inn over Europa, og utover i mars pratet Eli Kari på nytt med de to legene.

Eli Kari lurer på koronaviruset – hvordan kan vi stoppe det?

Eli Kari lurer på koronaviruset – hvorfor er vi så engstelige?

Den siste podcasten kan du også se:

Den 12. mars stengte Norge ned.

Da hadde vi allerede laget informasjonsfilm for BIR, renholdsselskapet i Bergen. De skjønte viktigheten av at renholdsarbeiderne unngikk å bli smittet på jobb.

Ronald Toppe forklarer

Da skolene sendte elevene hjem oppsto det et vakuum. Hvem skulle nå fortelle sju-åtte-åringer om koronaepidemien?

For skoleelever

Læringsportalen Elevkanalen tok på seg oppgaven, og startet direktesendinger for skoleelever.

Scary weather har foreløpig laget 12 filmer om viruset for barne- og ungdomsskolen, for Elevkanalen. I filmene for de yngste prater Ronald Toppe med barnebarnet sitt Mathilde (7) om viruset.

Mathilde (7) og bestefar Ronald Toppe

I filmene for de eldre er det igjen infeksjonsmedisinerne Nina Langeland og Bjørn Blomberg som forteller. Opptakene måtte gjøres på et lager/møterom på sykehuset, på grunn av smittefaren.

Nina Langeland og Bjørn Blomberg, UiB og Haukeland Universitetssykehus

Engstelsen Mathilde kjenner på, for mammas kreftsyke venninne og de gamle oldeforeldrene sine, gjorde at vi laget tre filmer til, der psykologspesialist Kjersti Lyngstad ved IPR prater til barna. Opptakene med henne måtte gjøres ute, igjen på grunn av smittefaren.

Psykologspesialist Kjersti Lyngstad, IRP

Her er en liten smakebit fra filmene:

Direktesendinger

Livet går videre under pandemien. Lykkelige par gifter seg, og mennesker dør. Seremonier som tidligere var tettpakket med familie og venner skjer nå i store tomme rom.

Domkirken i Bergen har bedt oss om å hjelpe dem med å lage et opplegg for å strømme disse seremoniene direkte på nettet, og etterpå gi bort opptakene til familiene.

Mariakirken i er en av kirkene det skal sendes direkte fra.

Vi hjelper gjerne også andre med å rigge seg for direktesendinger, og tilbyr også å sende arrangementer direkte for andre. Slik så Bergen ut 30. mars, den første finværsdagen på lenge. Kamera peker sørvestover, fjellet Løvstakken til høyre, og sto på fra klokken 9 til 20.

Bergen direkte, 30. mars