Vi flyr for Naturhistorisk museum

Før Leos lekeland, Vannkanten og bassengene i ADO var det vi kalte «Dyremuseet» et sikkert helgekort for alle med småbarn når regnet bøttet ned i Bergen.

Vi unger kikket storøyd på de digre hvalskjelettetene som hang i taket i første etasje, listet oss forsiktig forbi de helt ekte menneskeskjelettene i trappen, og gikk på safari blant utstoppede fugler og dyr i andre etasje.

Naturhistorisk museum i Bergen. Foto: UiB
Naturhistorisk museum i Bergen. Foto: UiB

De siste årene har museet vært tomt. Bygningen trengte oppussing, og ombygging. Nå er selve bygget ferdig utvendig, og så godt som ferdig innvendig. Oppussingen er gjort opp med varsom hånd. På loftet er gamle magasiner gjort om til et stort nydelig rom – perfekt når mange skal samles., og i det som var en lav kjeller er det bygget helt nye lokaler.

Den 14. oktober dørene igjen.

Utstillingen har Universitetet i Bergen bedt oss om å hjelpe til med å lage, noe vi har jobbet med i hele år. Det meste av det vi lager kan du se i Verdensrommet, som skal fortelle om vær, klima og havet på kloden vår.

Vi flyr opp til Lea på toppen av tårnet.

En av filmene om vær og vind lager vi på toppen av Geofysen, et av Bergens mest kjente bygg. Selvsagt, det var her Wilhelm Bjerknes tenkte ut det vi i dag kaller for meteorologi, tidlig på 1900-tallet.

Lea Svendsen, postdoktor på Geofysisk institutt er den som forteller og forklarer.

Lea Svendsen
Lea Svendsen

Vi har også gjort opptakene til noen av filmene som forteller om geologien i Norge. Det har vært fine turer til Sogn, Bømlo og Haugastøl sammen med forskere fra UiB.

Lihesten i Hyllestad

Over er et bilde av Lihesten i Hyllestad, med lys konglomerat på toppen av andre og mørkere bergarter. Konglomerat er sand, grus, stein og blokker som raste ned fjellsidene til dalbunnen, og som stort trykk og høy temperatur har gjort om til fast fjell.

Knudrete konglomerat i Solund

Det meste av fjellet i Solund er konglomerat, over ser du hvordan det knudrete fjellet preger hele landskapet.

Under er en video av småøyene, holmer og skjær nord i Bømlo – alt laget av granitt.