Slik blir vinteren – kanskje

Avvik fra normal temperatur.

I går, mandag 12. november, startet Bjerknessenteret opp et nytt klimavarslingsprosjekt. I dag – tirsdag, fortalte Erik Kolstad, en av forskerne i prosjektet, hvordan vinteren ser ut til å bli:

Varmere enn normalt i Nord-Norge, normal temperatur i resten av landet, og normalt med nedbør – bortsett fra på Vestlandet.

Sannsynligheten for at vinteren blir blant de 1/3 tørreste er oppunder 50% for Vestlandet sin del.

Erik Kolstad

Kartet øverst viser avvik fra normal temperatur, kartet under avvik fra normal nedbør. Begge er laget av Copernicus.

Sesongvarsler som dette er ikke værmelding, så ikke planlegg skitur etter dem. De er prognoser som sier noe om sannsynligheten for at det blir varmt, kaldt, tørt eller vått.

Det er nyttig for kraftselskap, som lever av å selge nedbør i form av strøm.

Da Bjerknessenteret presenterte klimavarslingsprosjektet i Bergen mandag, deltok kraftselskapet BKKs sjef Jannicke Hilland. Sesongvarselet for sommeren fortalte om lite nedbør i juni, juli og august, men den søkkvåte høsten bommet varslene på.

Hadde Hilland visst om alt vannet vi hadde i vente, hadde BKK turt å tappe de slunkne vannmagasinene lenger ned, og dempet flommen vi fikk ut på høsten.

Fra presentasjonen av det nye Bjerknesprosjektet. Fra venstre Ellen Viste og Erik Kolstad fra Bjerknessenteret, Hans Mjelva fra BT, Jannicke Hilland fra BKK, og Siri Kalvig fra Nysnø. Foto: Scary weather