Ukens mest Scary

Sommerens første hetebølge la seg over Europa den siste uken i juni. Opp i 40 grader så tidlig på sommeren er uvanlig.

Værkartet for 27. juni viser at det ligger et stort høytrykk over Middelhavet. Det blåser nesten ikke, så luften blir bare varmere og varmere.

Vind og temperatur 27. juni. Kart: Earth Nullschool

Når temperaturen stiger til over 35 grader må du ta hensyn til varmen. Den er ikke bare ubehagelig, den kan være livsfarlig.

Her er rådene til lege Gro Altenau. Følger du dem, unngår du heteslag.

Gro Altenau
  • Drikk vann Svette er kroppens måte å få ned temperaturen på. Nå er det så tørt at du kanskje ikke merker svetten, men du mister mye vann. Drikk jevnlig, en liter i timen. Kaffe, te og øl er vanndrivende, og gjør vondt verre. Hold deg til passe kaldt vann.
  • Spis riktig Svettingen tapper kroppen for salter. Normale, lette måltider erstatter det som forsvinner. Salater og frukt er bra.
  • Hold deg unna solen Du trenger ikke solvarme på toppen av den varme luften. Finn en luftig og skyggefull plass, under et tre eller under en parasoll. Ta gjerne noen pauser i et luftkjølt rom inne.
  • Unngå storbyene Asfalt og betong samler opp varme, og kan gjøre nettene flere grader varmere. Dra til kysten eller til fjells. Sjøen kjøler ned luften, og det er ofte kaldere i høyden enn i lavlandet.
  • Ta en dukkert Kjappe dukkerter i havet eller i en fontene er bra. Dypp hodet under også. Kald dusj er smart. Vannet kjøler deg ned både når du er uti, og når vannet fordamper etterpå.
  • Kle deg smart Klær gir også skygge, så kle deg lett og luftig. En hatt med bred brem gir skygge både til nakke, skuldre og fjes.