48 – boken er ute

Da Eli Kari var 48 begynte skrotten å skrante. Det prikket i fingrene, og hun var sikker på at det var noe alvorlig i veien. Så Eli Kari gikk til legen.

Det ble tatt en masse prøver, og noen dager etter ringte mobilen. Legen. Eli Kari fryktet det verste.

– Du er kommet i overgangsalderen, var beskjeden.

Eli Kari ble hoppende glad, hun skulle ikke dø sånn med en gang. Men beskjeden fikk henne også til å tenke over livet, en viktig fase var over.

Hun kjøpte en sort liten notisbok, og begynte å skrive ned små selvironiske vers. Om kroppen sin, og synet på verden rundt seg, som ikke var det samme som da hun var 24.

Etter noen måneder leste hun noen av versene sine for kollega Ronald Toppe, som var klar.

– Dette må bli bok!

Ronald Toppe, Otto Ersland, Eli Kari Gjengedal

Vi kontaktet forlegger Otto Ersland i Kapabel forlag for omtrent et år siden, og nå er resultatet i butikkene. 48 vers, som Ronald har tatt bilder til.

– Alle vet hvordan Eli Kari ser ut, så utfordringen var å vise hva som er bak TV-sminken, sier han.

Det ytre måtte bort skulle de indre få plass, så fargene ble tatt bort. De fleste.

– Du klarer aldri å gjøre Eli Kari helt fargeløs, sier han.

Mange av bildene er av tingene hun omgir seg med, nede i det lille huset på Nøstet. Dyrefigurer, spritflasker og dødningehoder.

– Tingene sier vel så mye om henne som portrettene, sier Ronald. Kyr, maur, en rosa hjort, griser med og uten vinger, og fugler.

Boken får du kjøpt i bokhandelen, eller på nettet. Klikk her for å bestille den direkte fra Kapabel forlag.

Boken ble lansert 19. november, til prosecco, popcorn og masse folk. Eli Kari har vært i God Morgen Norge og snakket om boken og overgangsalderen, og drar ut på turne med vers og bilder i 2022.