Pass på hyttetaket

Nysnøen som daler stille ned på hyttetaket er lett og fin, og det er fristende å spenne på seg skiene og ta en tur i stedet for å finne frem snøskuffen. Nysnø veier et sted mellom 30 og 100 kilo per kubikkmeter, så det kan godt ligge en drøy meter på taket uten at det skaper problemer. Et hyttetak tåler normalt 150 kg snø per kvadratmeter.

Men i mildvær blir snøen fort et tungt mareritt.

Kompakt

Selv i kuldegrader synker snøen sammen og blir mer kompakt dag for dag. 

Fra snøkrystall til iskorn. Illustrasjon: Avalanches.org

Det som skjer er at snøkrystallene endrer fasong. Isen på spissen av taggene fordamper, og setter seg som ny is inne mellom taggene. Etter noen dager er de fine snøstjernene blitt til små iskuler, bundet sammen med isbruer. Hvor fort dette skjer avhenger av temperaturen i luften og i bakken, og hvor tykt snødekket er.

Så mye veier en kubikkmeter snø. Illustrasjon: Ronald Toppe

Etter hvert som snødekket «setter seg» blir det tyngre, og veier fort et par hundre kilo per kubikkmeter. Da kan selv en halvmeter bli for mye for taket ditt!

Et halvt tonn

Snø suger regn som en svamp, og søkkvåt snø kan veie over 500 kilo per kubikkmeter. Mer enn et halvt tonn altså! Da skal det under 20 cm snø til før det begynner å knake i et normalt hyttetak.

– Er huset bygd før 1979 tåler det opp til 40 cm våt snø per kvadratmeter.
– Er huset bygd etter 1979 KAN det tåle opp til 90 cm våt snø per kvadratmeter.

SINTEF
Taket på «Koia» på Mjølfjell måkes. Foto: Ingrid Toppe

Det er lettere å skyfle bløt snø enn beinhard is, og ligger det et islag i bunn når neste snøfall kommer skal det ikke mange centimeterne snø til før taket gir etter. Isen på taket ditt kan veie opp mot 900 kilo per kubikkmeter.

Det er altså lurt å ta seg en tur opp og måke rett etter at snøen falt, og heller drøye skituren litt.