Derfor er polare lavtrykk så skumle

Vinterstid dukker det av og til opp sinte små lavtrykk i nord, helt ut av det blå. Polare lavtrykk, kaller meteorologene dem.

Lavtrykkene som kommer inn mot landet vårt fra vest har meteorologene godt kontroll på. De utvikler seg ofte der kald luft fra Arktis møter varmere og fuktigere luft sørfra; det vi kaller polarfronten. Værmodellene klarer å beregne dem før de har utviklet seg, flere dager før de når frem til kysten vår med nedbør og vind.

Flere polare lavtrykk har dannet seg i nordavinden. Kilde: Erik Kolstad / StormGeo

Polare lavtrykk er en helt annen historie. De er små, veldig kraftige, og tidligere dukket de opp som troll av eske. For bare noen år siden klarte ofte ikke værmodellene å forutsi dem, meteorologene så dem først på satellittbildene. Du kunne dra på jobb i fin vær med blå himmel og sol, og stå fast en heftig snøstorm på vei hjem igjen.

– Modellene har blitt mye bedre på polare lavtrykk de siste årene ettersom oppløsningen har blitt høyere, forteller Storm-meteorolog Olav Krogsæther, så det er ganske sjelden de kommer helt ut av det blå nå for tiden. Det polare lavtrykket som gikk inn mot Midt-Norge helt i starten av januar 2025 så man i prognosene allerede i nyttårshelgen, altså fire-fem dager i forkant.

Minner om tropiske sykloner

Polare lavtrykk dannes når kald luft fra Arktis blåser sørover det mye varmere Barentshavet. Temperaturforskjellen gjør luften ustabil, og da kan luften noen ganger begynne å rotere.

Lavtrykkene kan minne om tropiske sykloner, med en virvel av skyer rundt et stille øye.

Akkurat som i tropiske sykloner er det temperaturforskjellen mellom hav og luft som er motoren. Og som dem svekkes de polare lavtrykkene når de kommer inn over land.

Flere forlis

Polare lavtrykk har ført til flere forlis. Det meste kjente er skjedde utenfor Finnmark i 1974.

En eller annen gang den 8. eller 9. februar forsvant den britiske reketråleren Gaul så godt som sporløst. Det eneste som er funnet er en redningsbøye.

Mannskapet rakk ikke å varsle om problemer før båten sank, og alle de 36 om bord mistet livet.

Gaul forsvant sporløst. Foto: Hulltrawler.net

– Værmeldingen lød på stiv kuling, men det har vist seg i ettertid at båten sannsynligvis befant seg i det mest intense området av den polare stormen da den gikk ned, skriver meteorolog Erik W. Kolstad i en artikkel.

Forliset skjedde midt under den kalde krigen, og det at skipet forsvant så brått gjør at det fortsatt spekuleres i om Gaul ble senket av en russisk ubåt.

Flytter seg

I doktorgradsavhandlingen sin fra 2007 konkluderte Kolstad med at området der det danner seg polare lavtrykk vil flytte seg i fremtiden.

Mindre is i Arktis gjør at de kan oppstå over et større havområde, og stadig lenger nordover.

– Det gjenstår å se om dette betyr at færre lavtrykk treffer på kysten vår. Inntil videre må vi leve med dem, skriver Kolstad.