Feiret vintersolverv med perlemorskyer

22. desember 2023 klokken 04.27 snudde solen. Da var det mørkt, men så snart det begynte å lysne skinte himmelen opp over Ulriken i Bergen. Det som lyste så fint i alle regnbuens farger var perlemorskyer.

Disse skyene svever mellom 15 og 30 kilometer oppe i stratosfæren, mer enn dobbelt så høyt oppe som de vanlige grå skyene bergenserne kjenner så god.

Uvanlig kaldt

I stratosfæren er det normalt svært tørt og nesten aldri skyer. Det er kaldt der, og kulde må til skal det dannes perlemorskyer, under minus 78 grader. Disse skyene består av iskrystaller, og ikke små vanndråper. Og akkurat nå er det uvanlig kaldt i stratosfæren, kaldere enn det har vært der oppe i desember på 40 år, i følge spaceweather.com. Perlemorskyer er et fenomen som stort sett bare er synlig her nord, det er her stratosfæren er kaldest, men nå har det vært mulig å se slike skyer helt sør til Italia.

Perlemorskyer er sjeldne selv her hos oss. De krever at det er kraftig vind i høyden, og vind sørget uværet som danskene ga navnet Pia for at vi har hatt nå. Bølger i vinden forplanter seg oppover, og til slutt når bølgetoppene opp i stratosfæren, der den lille fuktigheten som finnes i luften kondenseres til is.

Morgen og kveld

Den fantastisk flott fargen skyldes at perlemorskyene svever så høyt at lyset treffer dem når himmelen er mørk: Like før og like etter soloppgang.

Solstrålene brytes i iskrystallene til de flotte regnbuefargene.

Perlemorskyene svever der oppe midt på dagen også, men da er de hvite. Det er bare morgen og kveld at du ser fargespillet.

Under ser du hvordan perlemorskyene ble finere og finere etter hvert som himmelen over Ulriken lysnet.