Slik måler du nedbør med en brusflaske

Det er varslet ekstreme nedbørmengder, opp mot 100 millimeter på 24 timer. Slik kan du måle hvor mye mange millimeter det pøser ned hjemme hos deg.

Meteorologene måler altså nedbør i millimeter; hvor høyt opp vannmengden som kommer rekker. Ti millimeter nedbør betyr en centimeter vann på den flaten det regner på. Ti millimeter høres kanskje lite ut, men betyr altså ti liter vann per kvadratmeter.

Skjær av toppen

Å måle nedbør er enkelt, alt du trenger er en avkappet brusflaske – og en kalkulator. Kalkulator ja. Det er fordi en brusflaske, et syltetøyglass og andre beholdere du finner i skapet og kan samle vann i, vanligvis ikke er perfekte sylindre med flat bunn. De har bulker og buer som gjør at du ikke bare kan stikke ned en linjal og måle direkte – du må regne om de milliliterne vann som samler seg til millimeter.

Hvordan du gjør det, kommer vi til.

Bruker du en brusflaske start du med å skjære toppen av den. Sette den ut slik at flasken ikke står under et tre eller helt inntil en vegg. Det bør heller ikke blåse for mye der du setter den, og fest gjerne flasken til underlaget. Den må stå beint, for vi skal bruke diameteren på åpningen i regnestykket.

Nedbør måles vanligvis per time og per døgn, så skal du sammenligne nedbøren hjemme hos deg med den meteorologene forteller om, må flasken din stå ute i en klokketime, eller i 24 timer. Det som er spesielt er at nedbørdøgnet ikke går fra midnatt til midnatt, men fra klokken 06 UTC til 06 UTC. Nå om sommeren er vi i Norge to timer foran UTC, så fra 08 til 08 altså, og 07 til 07 når sommertiden er slutt.

Har du lyst til å både måle timesnedbør og døgnnedbør trenger du altså to avkappede flasker.

Slik regner du om

Når du har hentet inn flasken heller du vannet opp i et desilitermål, og finner frem kalkulatoren. For å gjøre om desiliter til milliliter må vi dele vannmengden på arealet av åpningen i flasken.

Mål åpningen på flasken tvers over, halvparten av den er radiusen. Gang antall desiliter vann med 1000, og del dette på radius ganger radius ganger 3,14, så har du svaret i millimeter.

En halvannen liters Pepsiflaske måler 8,9 cm tvers over. Radiusen er altså 4,45 cm, og arealet blir da 62,18 cm2. Har du 0,63 desiliter vann i flasken ganger du med 1000, som blir 630, og deler på 62,18. Det gir 10,1 millimeter nedbør.

Du må ikke bruke en flaske, en hermetikkboks eller et syltetøyglass funker også fint. Mål åpningen tvers over, og gjør ellers som over. Du kan også bruke en firkantet boks, da deler du vannmengden på lengden av den ene sidekanten ganger lengden på den andre sidekanten.

Fortsette å måle nedbør?

Det er kjekt å måle nedbør også når det ikke er varslet ekstremnedbør. Da må du huske på at det fordamper vann fra måleren. På en varm dag kan det forsvinne to tre millimeter, så tøm døgnmåleren minst en gang for dagen.

Dersom du har lyst til å fortsette å måle nedbør er det målebeger med millimeterskala å få kjøpt, slik at du slipper å finne frem kalkulatoren.