Halve solen forsvant

Tirsdag 25. oktober 2022 skulle vi gjerne hatt klarvær fra sør til nord. Det var solformørkelse, synlig i hele landet.

Av og til seiler månen inn mellom jorden og solen. Solskiven får et «hakk», som blir større og større etter hvert som månen glir inn foran den.

Månen får først bare et hakk. Foto: Wibu / Wikimedia

Vår tur

En solformørkelse er aldri synlig fra hele kloden, men denne gangen var det vår tur. 

Her er solformørkelsen synlig. Den er størst ved stjernen i Russland, der forsvinner 82% av solskiven. Tidsangivelsene er i UTM, legg til to timer for norsk sommertid.

Hele landet kunne oppleve fenomenet, bortsett fra Svalbard. Der ble det mørketid 26. oktober, og solen når ikke lenger over fjellene da månen gled inn over solskiven.

– Månen dekker opptil 64 % av solskiven sett fra fastlandet. Himmelbegivenheten kan sees i hele Fastlands-Norge. Jo lenger nord og øst du befinner deg, desto mer av solskiven blir «spist opp» av Månen, skriver Jan-Erik Ovaldsen i Himmelkalenderen.

Under ser du når formørkelsen var på det største.

Kilde: Himmelkalenderen.no

Skumt og kjølig

De fleste formørkelser er delvise, som denne. Da skygger månen bare for en del av solen, og det blir litt skumt og kjølig i noen minutter.

Men av og til dekker månen hele solskiven, og da blir det altså mørkt som natten.

Total formørkelse, sett fra Paris 11. august 1999 Foto: Luc Viatour / Wikimedia

Månen er 400 ganger mindre enn solen, og et merkelig sammentreff gjør at solen er 400 ganger lenger borte. Månen dekker derfor solskiven helt perfekt noen ganger; vi får det vi kaller en total solformørkelse.

Siden solen ikke blender oss i de minuttene en total formørkelse står på, kan vi se den glødende skyen som omgir solen som en glorie rundt det sorte hullet som er månen. Det er et fantastisk syn, som entusiastene reiser langt av gårde for å oppleve.

Illustrasjon: Wikimedia

Tre typer

Astronomene skiller mellom total solformørkelse, ringformet- og delvis formørkelse.

Månebanen er ikke helt rund, og dersom formørkelsen skjer nå månen er lengst fra oss dekker den ikke hele solskiven. Da får vi en ringformet formørkelse, med solen som en tynn gullring rundt det sorte hullet som er månen.

Under en delvis formørkelse dekkker månen bare en del av solen.

Ikke se rett på solen

Du må ikke finne på å se på solen uten å beskytte øynene. Selv når mye av den er dekket av månen, er lyset skarpt nok til at du kan ødelegge synet.

Bruk solformørkelsesbriller. Sjekk om fotobutikken eller optikeren din har. På noen av arrangementene rundt om får du også kjøpt slike briller.

Med solformørkelsesbriller er du trygg. Foto: Erin Whittaker / NPS

I følge NASA er det ikke trygt å se på solen gjennom fargefilm, solbriller, CD-plater eller sotet glass. Det kan se greit ut, men selv flere solbriller utenpå hverandre kan slippe gjennom så mye uv- eller ir-stråling at du får brannsår på netthinnen.

Et god tips er å la bildet fra en kikkert skinne på et hvitt ark. Da ser du solen og måneskyggen helt trygt.

Du kan få til det samme ved å stikke et lite hull i en papp-plate med en nål – og la lyset som slipper gjennom skinne på arket.

Neste gang

Delvise formørkelser er ikke så uvanlige, den neste kommer 29. mars 2025.

– Da blir maksimalt 40 % av Sola formørket, forteller Ovaldsen.

Har du lyst til å oppleve en total formørkelse må du merke av 12. august 2026 i kalenderen, og planlegge en tur til Island eller Spania. Spania og Portugal får en ringformet formørkelse 21. januar 2028.

Den virkelig store begivenheten her i Norge må vi vente til 21. juni 2036 på. Da opplever området fra Nord-Trøndelag til Troms en ringformet formørkelse.

Solformørkelser 2021-2040. Blå er totale, røde er ringformede. Kart: NASA