Ikke spis snø

Deilig kaldt og fristende, men snø inneholder mer enn bare vann.

Vi har alle gjort det. Knasket og sugd i oss kald og deilig snø. Ikke bare da vi lekte i snøen som barn. Det er ikke mye som er like forfriskende som å hente opp litt snø med staven på en svett skitur.

Gul snø holder vi oss unna, grå og skitten snø også. Men hvit ny og fin snø er det vel greit å spise, selv om mødrene våre sa fy fy da vi var små?

Nei, fant forskerne ved McGill University i Canada ut.

Bygget kuldekammer

Eksos fra biler er helseskadelig hele året. Men vinterstid kan værfenomenet inversjon stenge partiklene som slippes ut inne i den tunge kalde luften som samler seg nær bakken. Det gjør luftkvaliteten dramatisk mye dårligere.

Forskerne ville finne ut hva snøvær gjør med forurenset luft, og bygget et kuldekammer i laboratoriet sitt Inne i kuldekammeret fylte de en glasskolbe med snø, og pumpet inn eksos.

Slik testet forskerne effekten av snøen. Illustrasjon: Environmental Science

Effektivt filter

Snøen viste seg å være et effektivt filter. I løpet av en time endre innholdet av partikler i luften inne i kolben seg markert. Andelen av de minste og skumleste partiklene gikk ned, og andelen større partikler økte.

Samtidig økte innholdet av sot i snøen. Forskerne fant over 40 skumle organiske forbindelser da de analyserte den. Blant annet benzen, toluen, ethylbenzen og xylen.

– Både endringene i partikkelstørrelsen og innholdet av forurensning i snøen, tyder på at snø kan gjøre noe med helseeffektene av bileksos, skriver forskerne.

Snø på bakken renser altså luften. Det er den gode nyheten.

Mye renere

Den dårlige nyheten er at snøen er skitten, selv om den ser hvit og fin ut. Dette gjelder først og fremst snø nær veier og i byer. Snøen du glir avgårde på i fjellet er mye renere.

Snøflakene er som fine håver, og fanger opp og tar med seg sot, pollen og andre støvpartikler på vei ned mot høyfjellet også. Men noen knasende håndfuller kan du nyte med god samvittighet.

– Alle snøkjemikere vet at helt fersk arktisk snø går glimrende sammen med 15 år gammel singel malt whisky, sier John Pomeroy til nettstedet NPR.