Forkjølet? Slett ikke sikkert

Raklene til hassel.

Er du begynt å nyse og hoste de siste dagene? Det kan være en vårforkjølelse, men det er slett ikke sikkert. Pollensesongen er allerede i gang.

Slik ser pollenkornene til bjørk ut i mikroskop. Foto: Jan Berge, Inst. for Biologi, UiB

Det er or og hassel som fyller luften med ørsmå pollenkorn nå. Trærne har vært klare i hele vinter, og bare ventet på varmen. Det at varmen kommer er signalet, og nå er plantenes versjon av sex-orgie i gang.

Pollen kan spres fra han- til hun-planter med dyr og insekter, og også med vann. Men for mange trær er det vind som må til. Hanblomstene er lange og myke rakler, som selv svake vindpust setter i bevegelse.

Hos hassel sitter det han- og hunblomster på samme tre.

Millioner av små pollenkorn ristes løs fra raklene og ut i luften. Håpet er at noen av dem skal nå frem til hunblomstene, og gi opphav til neste generasjon. Når et pollenkorn fester seg på det som kalles arret i hunblomsten, vokser det en en pollenslange ut fra det og ned til frøemnet. Der skjer befruktningen, og frøet dannes. Hos hassel er frøet inni en nøtt, og det er «matpakken» frøet trenger for å spire vi spiser når vi knekker hasselnøtter til jul.

Nå tidlig om våren er det altså or og hassel som plager oss. I slutten av april følger bjørken på, og i juli og august blomstrer gress og burot.

Hos NAAF finner du pollenvarsel for i dag og i morgen