Derfor er tornadoer så ødeleggende

Natt til lørdag 11. desember 2021 rammet minst 30 tornadoer flere delstater i USA. Et døgn senere er det fortsatt usikkert hvor mange som er omkommet.

– Det kraftige uværet som har gjort store skader i USA i natt er trolig et av de største tornado-utbruddene i vår historie, sa president Joe Biden lørdag, i følge NRK.

Som videoen under viser er ødeleggelsene enorme.

Virvelvind

Normalt registreres det 1200 tornadoer i løpet av et år bare i USA. I gjennomsnitt tar uværene livet av 80 mennsker årlig.

En tornado er en virvelvind. Det blåser rund og rundt i en ganske trang sirkel med diameter fra noen titalls meter til over en kilometer.

Virvelen sprenger alle skalaer for vindhastighet.

I liten tornado kan det blåse med en hastighet på 150 km/t, eller 42 meter i sekundet, mens det i en sværing kan blåse i 400 km/t, 110 meter i sekundet.

Til sammenligning går grensen for orkan ved 32 meter i sekundet.

Tornado i Oklahoma. Foto: Daphne Zaras / NOAA
Tornado i Oklahoma. Foto: Daphne Zaras / NOAA

Tornadoer deles i seks klasser fra EF0 til EF5, avhengig av den sterkeste vinden målt i løpet av tre sekunder.

EF0 og EF1 er svake tornadoer. De kan ødelegge trær, men ikke solide bygninger. EF5-tornadoer er ødeleggende nok til at de kan skade selv store skyskrapere. Bare noen få prosent av tornadoene er i kategori 4 og 5.

Videoen under viser en tornado som ble til nær Prospect Valley i Colorado, USA 19. juni 2018. Den varte bare fem minutter, holdt seg i åpen mark, og gjorde ingen skade.

Foto: Runningonbrains / Wikimedia Commons

Viktig faktor

Det er ikke bare vindhastigheten som avgjør hvor ødeleggende en tornado er. Hvor stor hvirvelen er, og hvor lenge den når bakken er også viktige faktorer.

De fleste tornadoer beveger seg bare noen kilometer langs bakken før de løser seg opp, og er under 100 meter i diameter. De største tornadoene er over tre kilometer i diameter, og kan holde seg langs bakken i over 100 kilometer.

En tornado i kategori EF5 utenfor Elie, Manitoba i USA, 22. juni 2007. Foto: Wikimedia

Selv om vindhastigheten inne i virvelen er enorm, begever ikke tornadoene seg veldig raskt langs bakken. Mange står nesten stille. Gjennomsnittshastigheten langs bakken er i overkant av 50 kilometer i timen, de raskeste når opp i 110 kilometer i timen.

Tordenskyer

Tornadoene dannes i nærheten av tordenskyer, og starter ofte som en søyle roterende luft som senker seg ned fra undersiden av skyen.For at virvelen skal kunne kalles en tornado må den være i kontakt med bakken.

Store tordenvær dannes når solen har fått varme opp bakken en stund, og er derfor vanligst om ettermiddagen. De fleste tornadoene oppstår derfor mellom klokken 14 og 19, ifølge amerikanske NOAA.

Dette bildet er satt sammen av åtte fotografier, som viser hvordan en tornado senker seg ned fra en tordensky i Kansas i 2016. Illustrasjon: Jason Weingart / Creative Commons