Hvor mye det regner i Bergen?

Det avhenger av hvor du måler, variasjonen er enorm. Men la oss begynne med Bergen sentrum, og den offisielle målestasjonen på Florida.

Det offisielle tallet fra Meteorologisk institutt forteller at det i løpet av et år faller 2250* mm nedbør her. To meter og tjuefem centimeter altså.

* Dette er normalen for perioden 1961-1990. Den nye normalen for 1991-2020 er ca 10% våtere, men for å kunne sammeligne med andre steder bruker vi den gamle normalen her.

Temperaturnormalen viser plussgrader hver eneste måned, også om vinteren. Så det aller meste av nedbøren i Bergen faller som regn.

Den udiskutable regnbyen

2250 mm, 2,25 meter, gjør Bergen til Norges våteste by.

Til sammenligning får Oslo skarve 763 mm, Kristiansand 1380 mm, Stavanger 1250 mm, Trondheim 895, og Tromsø 1031. Bare småtterier i forhold altså, det er Bergen som er regnbyen. Ikke bare i Norge, i hele Europa, med god margin.

Noen påstår at det alltid regner i Bergen. Det stemmer bare nesten. Det dypper litt i 242 av årets 365 dager, men høsten og vinteren er våtest, med mellom 15 og 21 nedbørdager per måned fra september til mars.

Vi du ha sol i Bergen er det sikrest å besøke byen i mai.

Flott, selv om det er vått

Hvorfor er det så vått?

Det aller meste av nedbøren kommer med lavtrykkene som feier inn fra vest. Åtti prosent av regnet kommer med vind mellom sør og vest, og «sønnavind og vatten» er to sider av samme sak i Bergen.

Når den fuktige luften kommer inn over land, løftes den opp av fjellene. Temperaturen synker etter hvert som luften stiger, og på et tidspunkt klarer ikke luften å holde på all fuktigheten lenger. Den kondenseres til dråper, som plasker ned på brosteinen.

Enorm variasjon

Bergen er stor, og mye større enn det som ligger mellom de sju fjell.

Kommunen strekker seg fra salt sjø i vest, til det nesten tusen meter høye Gullfjellet i øst. Siden terrenget avgjør hvor det regner mest, er variasjonen innen kommunen enorm.

De våteste bergenserne må tåle nesten to meter mer regn enn de tørreste.

De smarte sørger for å bo slik at det ikke er høye fjell øst for dem. Bor du på Kokstad ikke langt unna Flesland noen kilometer sør for byen, regner det 1900 mm i året.

Nedbørdata: Roar Inge Hansen, StormGeo Kart: Norgeskart.no

Bor du i fasjonable Fjellveien innunder Fløyen regner det 2350 mm. Forskjellen er altså like stor som halve årsnedbøren i Trondheim.

Laksevåg på vestsiden av Byfjorden nøyer seg med 2200 mm, mens Sandviken på østsiden får 200 mm mer.

Over tre og en halv meter

Jo lenger øst du kommer, jo mer regner det. Aller mest nedbør faller det inn mot Gullfjellet. I enden av Hausdalen plasker det ned 3100 mm, mens Brekkedalen får 3600 mm.

Kanskje det er derfor det ikke en gang bor bergensere akkurat der?