Dette er en linsesky

En fin og kald søndag i mars svevde det en litt underlig sky over Lønahorgi på Voss. Glatt og fin på toppen, og med flere lag oppå hverandre.

Meteorologene kaller slike skyer for altocumulus lentikularis. Navnet er altså like underlig som skyen. På norsk kalles de linseskyer, linse på grunn av den buede fasongen.

Fjellbølger

Du ser disse skyene når det blåser kraftig over høye fjell. Linseskyene dannes alltid på lesiden av fjellet. Luften som blåser inn mot fjellet presses opp, og turbulensen gjør at det oppstår en bølge på lesiden.

Skyene dannes på toppen av fjellbølgene

På bølgetoppene kjøles luften ned, og det danner seg skyer – som så formes til de fine linsene av vinden. Linseskyene ligger derfor ofte etter hverandre, som perler på en snor, og buene følger bølgeformen til luftstrømmen.