Skru av hodelykten

Går du alltid kveldstur med hodelykt? Du aner ikke hva du går glipp av.

Nå som dagene er korte er det mørkt når det er tid for en kveldstur. Går den langs en skogsvei eller på stier bruker mange derfor hodelykt. Å stavre seg frem i mørke er verken kjekt eller spesielt smart.

Hodelykt er lurt når det er virkelig mørkt og vanskelig å ta seg frem, og når du slår leir. Men slå lykten av inn i mellom og nyt natten. Foto: Creative Commons

Men er du sikker på at det virkelig er stappmørkt?

En sirkel av lys

Moderne led-lykter er kraftige. Foran deg er det lyst som dagen, og kontrasten til det som ligger utenfor lyskjeglen så stor at du ikke ser noen ting av omgivelsene: Trærne, stubber og steiner, bekken ved siden av veien.

Og det er jo omgivelsene som gjør at du legger turen ut i skogen og ikke inne i byen.

Du ser bare den hvite sirkelen foran deg, alt det spennende ligger i mørke. Greg Willis / Creative Commons
Du ser bare den hvite sirkelen foran deg, alt det spennende ligger i mørke. Greg Willis / Creative Commons

Halvmørke

I nærheten av byer er det sjelden helt mørkt. Lyset fra hus og veier reflekteres av dis og skyer, og sendes ned igjen mot bakken i et stort område.

Rundt store byer er det så lyst at himmelen ikke lenger er sort. Det er ikke mulig å se stjerner, planeter, stjerneskudd og nordlys.

Trist, men gir du øynene dine tid til å venne seg til dette halvmørke ser du ganske bra også uten hodelykt. Samtidig er landskapet helt forandret.

Helt forandret

Netthinnen inne i øyet vårt har to typer celler som oppfatter lys.

Tappene gir oss fargesyn, og det finnes flest av dem i det området der vi ser skarpt. Stavene oppfatter bare gråtoner, og reagerer på mye svakere lys enn tappene.

Når det blir mørkere forsvinner derfor fargene, og vi legger mer merke til det som finnes i utkanten av synsfeltet.

Skitur i månelys er en fantastisk opplevelse. Foto: Leaf Petersen / Creative Commons
Skitur i månelys er en fantastisk opplevelse. Foto: Leaf Petersen / Creative Commons

Selv et område du kjenner godt oppleves på en helt ny måte i mørket. Andre deler av landskapet trer frem, og stemningen blir en annen.

Når du ser mindre skrur kroppen automatisk opp de andre sansene. Du hører mer, merker vinden på en annen måte, og legger bedre merke til underlaget du går på.

Skru av

Det er kanskje dette fremmedartede som gjør mørket skremmende for mange. Men gi mørket en sjanse, kveldsturen blir ny og spennende.

Er det helt mørkt eller terrenget vanskelig skal du selvsagt bruke hodelykten. Da er trikset å slå den av når du tar deg en pause, vente til øynene har vent seg til mørket, og så nyte natten.

Videoen under viser hodelykt-turer opp på Løvstakken i Bergen en februarkveld. En time er komprimert til drøye 20 sekunder.