Slik sjekker du om isen er trygg

2021 startet kaldt i hele landet, og du skal ikke høyt opp eller langt inn i landet før isen ligger kald og hard og inviterer til en tur på skøyter.

Ikke ta sjansen dersom du ikke er helt sikker på at isen bærer. Går du gjennom kan et iskaldt bad langt fra folk bli fatalt, selv om du kommer deg på land igjen.

I byene sjekker kommunen isen på vannene for oss, og står det skilt om at isen ikke er trygg må du respektere det. Men ikke alle vann blir undersøkt. Her er tipsene du trenger for å sjekke selv.

Stålis er best

Mørk gjennomsiktig stålis må være minst ti centimeter tykk før den er trygg. Er isen gråhvit og porøs, må den være minst 20 centimeter tykk, skriver Norsk Folkehjelp i isvettreglene sine.

Stålis er grå, og nesten uten luftbobler. Foto: Ronald Toppe

Du må altså lage et hull. Det gjør du enklest med et isbor, men øks og sag kan også brukes.

Selv der isen er trygg bør dere alltid gå minst to i følge. Hold deg unna utløp av elver og bekker. I trange sund kan det være strøm, og det kan gjøre isen tynn. Ikke gå langs brygger og kaier, og der du vet det er kloakkutløp.

Regulerte vann skal du være forsiktig med, der kan isen være sprukket og svak langs strendene. Strandområder med mye siv og planter er også utrygge områder.

Her finner du de siste ismeldingene fra NVE

Her ligger det sjøis helt over til den andre siden. Men tidevannet får det til å knake og brake i den, det er store sprekker langs land, og strømmene gjør at isen kan være tynn her og der. Foto: Ronald Toppe
Her ligger det sjøis helt over til den andre siden. Men tidevannet får det til å knake og brake i den, det er store sprekker langs land, og strømmene gjør at isen kan være tynn her og der. Foto: Ronald Toppe

Sjøis er skummel

Is på sjøen skal du være ekstra forsiktig med.

Det som fryser er ofte bare et tynt lag med ferskvann øverst. Selv i mange kuldegrader kan isen være tynn, ujevn, og spesielt skummel inne ved land der tidevannet river og sliter i isen som er frosset fast i stein og svaberg.

Ha med pigger

Vær ekstra forsiktig når du er alene utpå isen. 

Skulle du gå gjennom må du lete deg frem til der isen er mørkest. Der er den tykkest. Ha med deg pigger, eller hold rundt skistavene like over trinsene, og dra deg opp. Spark kraftig fra med beina.

Er noen andre gått gjennom isen må du finne noe du kan skyve ut til dem. En staur, ski, eller en stige. Ikke gå ut til dem, ak deg forsiktig utover på magen. Er dere flere kan dere lage en kjede, ved å holde hverandre i beina.

Er du søkkvåt og langt fra folk, uten mulighet til å gjøre opp bål eller skifte til tørre klær er det bare en ting som gjelder: Hold deg i bevegelse!

Gå så raskt som du klarer mot nærmeste hus eller bilvei der du kan få hjelp.

Kaldt i ukesvis gjør det trygt på Skomakerdiket