Slik lager du kaffebål

Ingen tur er komplett uten kaffe kokt på bål. Slik tenner du opp, uten å risikere skogbrann.

I mange år var det forbudt å lage bål mellom 15. april og 15. september. Nettopp i den perioden det er kjekkest å være ute på tur, og nyte kaffe fra en sotet bålkjele, eller pølser stekt på pinne.

Loven er endret

Det fleste av oss ga nok blaffen i forbudet og tok sjansen på litt bålkos, og myndighetene innså at loven var vel streng – i 2016 ble den endret.

Forbudet er der fortsatt, men det er tatt med en setning som gjør at vi kan nyte kaffe uten bismak:

Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

Forskrift om brannforebygging

Lager du bålet i strandkanten, på en elvebredd eller lunt nede mellom steiner i fjellet, er det nå lovlig.

Bare husk at det er du som blir sittende med ansvaret dersom bålet blir til brann.

Steiner rundt skjermer for vinden, gjør at flammene ikke sprer seg, og dirigerer varmen slik at vannet koker raskere opp.

Lag en liten grue

Skal du være trygg må du plassere bålet ditt i en grue som du bygger sammen av stein. Fukt godt rundt gruen med vann før du tenner på bålet, og ha vann tilgjengelig som du kan slukke med dersom det skulle ta fyr gresset rundt.

Ikke lag bål oppå fine og glatte svaberg. Varmen fra bålet får fjellet rett under til å utvide seg, og sprekke opp og flake av. Sånt blir det stygge sår i berget av.

Det viktigste – slukk skikkelig etterpå, bruk MYE vann!

Er det veldig tørt og samtidig litt vind bør du droppe bålet. Da kan en gnist som fyker av gårde i vinden være nok til å lage brann.

Jada, du kan lage bål rett på snøen dersom den er fast nok.

Grillen kan også lage brann

Også engangsgrillen kan lage brann, så sett den på fjell eller på sand, stein eller grus. Da unngår du også stygge svimerker i gresset eller på bordet.

Den beste måten å slukke en engangsgrill på er å dyppe den i vann. Løft den uti med to pinner.

Etter noen sekunder er grillen kald nok til at du kan ta av nettingen. Hell kullet uti vannet, brett nettingen i fire og pakk den inn i aluminiumsbegeret, og ta med den flate pakken hjem. Kullet lar du flyte bort, det blir fort til jord.

Har du brukt engangsgrill på et sted med mye folk, må du kjøle ned sanden eller steinen der grillen sto, hell på vann. Da unngår du at noen får brannsår av å tråkke barføtt eller sette seg der grillen sto.

Pølser er best når de smaker av bål.

Slik lager du kaffebål

Du trenger ikke å dra på verken tennvæske eller tennbriketter for å fyre opp et bål. Gjør du det på denne måten kan du lage bål selv i regnvær:

  • Finn tørre småkvister, tynne som et sugerør. Ta av barken dersom den er fuktig. Du kan også spikke tørre fliser av en tykkere grein. Selv om den er våt utenpå er den ofte tørr inni.
  • Dersom du ikke vil bruke tid på å lete etter brensel, tar du med en vedski eller to i sekken. Spikk av tynne fliser til opptenning. En vedski er nok til to kaffekok.
  • Samle sammen flak av bjørkenever og ha et lite lager i sekken. Ikke bruk kniv, trekk det ytterste tynne laget av stammen med fingrene. Neveren inneholder en olje, og tar lett fyr og brenner godt.
  • Tørt gress fungerer også, men tørre bregner brenner dårlig.
  • Start med et lite bål, så lite at du kan skjerme det mot vind og regn med hendene dine.
  • Legg noen fingertykke kvister nederst, så never eller gress. Tenn på neveren, og legg på en og en tynn kvist etter hvert som flammene får tak. Blås litt for å få opp farten.
  • Vent med å legge på tykke kvister til bålet brenner skikkelig.
Her viser Ingvild Jarnæs hos Fløybanen i Bergen hvordan det skal gjøres. Videoen er laget på oppdrag fra Fløybanen.

Et lite bål er nok

Skal du koke kaffe trenger du ikke store bålet, og klarer deg med det du finner rundt deg selv i høyfjellet. Et par håndfuller med tørre kvister er nok til en kjele kaffe. Sett kaffekjelen rett oppi bålet.

Slukk med vann, mye vann! Og legg steinene du samlet til grue oppå restene, så hindrer du at kullet blåser av gårde.