Vi selger Bergensregnet

I januar 2020 hjalp BA oss å fortelle en god nyhet. Sammen med Visit Bergen hadde Scary weather fått midler fra Hordaland fylkeskommune, som skulle brukes til å selge regnet i Bergen.

Bergen er uløselig knyttet til regn. Likevel selger vi byen med bilder av sol og skyfri himmel. Nå vil vi være ærlige, og fortelle at vi bor i den mest nedbørsrike byen i Europa.

Reiselivsdirektør Anders Nyland til BA

Ideen vår er å fortelle alle de spennende historiene om regnet, bygge installasjoner som leker med vannet, og vise frem hvordan byen vår håndterer alt regnet som pøser ned.

Øverst smiler Eli Kari Gjengedal og Ronald Toppe sammen med Anders Nyland og Frode Fjeldstad i Visit Bergen. Foto: Eirik Hagesæter, BA.

Under bakken

Alle vet om Bryggen, men det finnes en spennede verden under bakken også, og den har vi lyst til å vise frem. Nede i noen av disse «hemmelige rommene» kan det lages utstillinger som forteller hvordan Bergen håndterer alt vannet som regner ned over oss. Rommene kan også være en spennede ramme rundt kulturarrangement, som konserter og kunstutstillinger.

Bildene nedenfor er fra en tur ned i undergrunnen sammen med Bergen kommune.

Koronastengt

Da vi gikk i gang med prosjektet var intensjonen å ha tette møter med hele bredden av reiselivet og de andre miljøene som er opptatt av miljø i Bergen. Både Bergen kommune, Visit Bergen, Fløibanen, Akvariet, Vil Vite, Bjerknessenteret og BKK var med.

Vi rakk ett møte, før koronaen jaget folk inn på hjemmekontor og ut i permisjon.

Lise Reinertsen, Gunn Eklund Breisnes og Magnar Sekse, fra Bergen kommune. Frode Nergaard Fjeldstad og Anders Nyland fra VisitBergen. Eli Kari Gjengedal fra Scary weather. Ingvild Jarnæs og Anita Nybø fra Fløibanen, og Veline Høyland fra Akvariet.

En værmaskin

Da koronaen tok oss, bestemte vi oss for å fokusere på en mulighetsstudie:

Er det mulig å bygge en «værmaskin», som samler, vann, vind, lys og varme, og viser oss hva all denne energien kan få til? Og samtidig forteller hvordan været akkurat nå, er i forhold til det været vi vanligvis har?

Fløibanen rakte raskt opp hånden – planlegg maskinen oppe hos oss. De fant en perfekt plassering, fremme på kanten ved geitehuset, med utsikt over hele byen, og mer enn nok vind og vær.

Vi tok med Petter Bergerud fra Institutt for design ved UiB, og musiker Ole Hamre på laget. Ole er oldebarnet til Vilhelm Bjerknes, meteorologiens far, og har lenge gjort lyd fra naturen om til musikk. Petter er professoren som får studentene sine til å bygge spennende konstruksjoner av trelister rundt om i byen.

Her skal maskinen bygges. Live Aadneram Enevoldsen og Camilla Hermansen (bak Live) studenter ved UiB, Ole Hamre, Petter Bergerud og Anita Nybø, og Tommy Kojen og Kristin Eidsheim også studenter ved UiB.

I fjor vår var studenter ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB allerede i gang med å evaluere utstillingene vi hadde vært med å lage på Universitetsmuseet. Da de i del to av kurset sitt skulle gi oss innspill til andre av formidlingsoppdragene våre, trakk vi dem inn i arbeidet med værmaskinen.

Resultatet ble prototypen til en mobilapp, som bruker AR-teknologi til å fortelle om vær og klima i Bergen, før, nå, og i fremtiden.

Skissen til et roterende, rennende og klingende byggverk.

Støtte fra Rieber Fondene

Da 2020 var over, satt vi igjen med skissene til et spennende roterende, rennende og klingende byggverk. Klingende ja, Ole Hamre vil bruke lydene av vann og vind til å lage musikk, som spiller sammen med været.

Lyden av været slik Ole Hamre hører den

Maskinen bare må bygges.

Det syntes Rieber Fondene også, som nå har bevilget midler til de to første delprosjektene frem til en ferdig værmaskin. UiB har latt studentene fra 2020 jobbe videre med mobilappen, for å og gjøre den til en del av værmaskinen.