Australia i flammer

Brannene som har herjet Australia siden september har ødelagt et område like stort som Belgia. Hundrevis av hus har brent ned og minst 15 mennesker er omkommet.

Bildet øverst er tatt av NOAA-NASAs Suomi NPP satellitt 1. januar. De røde flekkene viser hvor det er flammer. Røyken fra de mange brannene er også lett å se fra rommet, og aske farger nå breene på New Zealand brune.

Ikke sett større

En av brannene startet etter et lynnedslag nordvest for Sydney i okober, og brenner fortsatt. Brannen er den største Ross Bradstock ved University of Wollongong’s Centre for Environmental Risk Management of Bushfires kjenner til.

We can find no evidence of forest fires of that size anywhere. You just don’t see fires of this size in these parts of the world because you do not usually get the extreme dryness and unrelenting nature of the weather.

Ross Bradstock

En halv milliard

Brannene er en økologisk katastrofe. Professor Chris Dickman ved Universitetet i Sydney anslår at brannene har tatt livet av 480 millioner pattedyr, fugler, øgler, slanger og skilpadder i delstaten New South Wales. Insekter, flaggermus, frosker og snegler er ikke med i regnestykket, så det totale antallet er veldig mye høyere.

Many of the affected animals are likely to have been killed directly by the fires, with others succumbing later due to the depletion of food and shelter resources and predation from introduced feral cats and red foxes.

Chris Dickman

Flere arter av både dyr og planter kan ha blitt utryddet i brannene.

I Blue Mountains vokser det en art furutrær, Wollemi pines, som bare finnes der. Trærne er så sjeldne at myndighetene holder voksestedene hemmelig. Det brenner også i det område der disse trærne vokser, og ingen vet enda om de overlever.

Wollemi pines, foto: Akerbeltz / Creative Commons

We are doing everything we can to protect them. Their ongoing survival depends on their location remaining protected. The Wollemi pines have survived for over 200 million years and are not found anywhere else in the world.

NSW Department of Environment and Heritage

Ekstremt

Det er normalt at skog og kratt brenner om sommeren i Australia. Men det varmere klimaet, med hete og langvarig tørke, gjør at brannene nå er ekstreme. Kartene under er hentet fra det australske meteorologiske instituttet, og viser hvordan temperaturen har endret seg de siste 110 årene.

Avvik fra normal temperatur, middel for 12 måneder.

Fire av de fem varmeste dagene som er registret i Australia ble målt uken før jul. Den 18. desember ble det satt ny rekord med 41,9 grader.