Vi flyr for Universitetsmuseet

Før Leos lekeland, Vannkanten og bassengene i ADO var det vi kalte Dyremuseet, nå Universitetsmuseet, et sikkert helgekort for alle med småbarn når regnet bøttet ned i Bergen.

Vi unger kikket storøyd på de digre hvalskjelettene som hang i taket i første etasje, listet oss forsiktig forbi de helt ekte menneskeskjelettene i trappen, og gikk på safari blant utstoppede fugler og dyr i andre etasje.

Naturhistorisk museum i Bergen. Foto: UiB
Naturhistorisk museum i Bergen. Foto: UiB

Mandag 14. oktober åpnet Naturhistorisk museum igjen, etter å ha vært stengt i seks år. Bygningen trengte oppussing og ombygging. Oppussingen har vært omfattende, men er likevel gjort med varsom hånd. Det som en gang var kontorene til zoologer er blitt til Aula og kafe. På loftet er det gamle magasinet gjort om til et nydelig rom – perfekt når ikke alt for mange skal samles. I det som var en lav kjeller er det bygget undervisningsrom.

Det tidligere magasinet på loftet

Vinteren 2019 ba Universitetet oss om å hjelpe til med utstillingene. Det som startet med innhold til ett av rommene vokste til et stort prosjekt, som tok mye av tiden vår frem til åpningen i oktober.

Dette er det Scary weather har gjort.

Globusrommet

Vi har vært med å bygge Globusrommet, som forteller om vær, klima og havet på kloden vår.

Globusrommet

Tre store levende globuser viser hvordan vind, temperatur og havstrømmer er akkurat nå. Oppå ligger det symboler, som starter en video når du ruller symbolene inn i senter av globusene.

Vi har vært med å pønske ut hva klodene skulle innholde, og hvordan de besøkende skal bruke dem. Alle videoene er det vi som har planlagt, prosjektert og produsert.

Vi flyr opp til Lea på toppen av tårnet.

En av filmene om vær og vind lager vi på toppen av Geofysen, et annet av Bergens signalbygg. Selvsagt, det var her Wilhelm Bjerknes tenkte ut det vi i dag kaller for meteorologi, tidlig på 1900-tallet.

Lea Svendsen fra Geofysisk institutt er den som forteller og forklarer.

Lea Svendsen
Lea Svendsen

Bildet helt øverst er hentet fra videoen om skyer, der Ragna Breines fra Institutt for informatikk forteller, og flyr paraglider.

Hvordan vi klarte å filme Ragna svevende oppe i luften? Med dette kameraet.

Ragna Breines

Fjellkjeden

Scary weather har også gjort film-, foto- og drone-opptakene til utstillingen som forteller om den kaledonske fjellkjeden i Norge.

Den kaledonske fjellkjeden

Vi dro til Sogn, Haugastøl og Bømlo sammen med geologene Andreas Viken, Haakon Fossen, og William Helland-Hansen, og klarte å lirke opptakene i boks mellom regnbygene.

Under ser du Lihesten i Hyllestad, som Helland-Hansen forklarer dannelsen av. På toppen er det lys konglomerat – sand, grus, stein og blokker, som stort trykk og høy temperatur har gjort om til fast fjell.

Lihesten i Hyllestad

Etter opptakene i Hyllestad tok vi fergen over til Solund, der den knudrete konglomeraten preger hele landskapet.

Knudrete konglomerat i Solund

Under er en video av småøyene, holmer og skjær nord i Bømlo – alt laget av granitt. Dronefilmen herfra ble laget på turen med Andreas Viken.

Flyturen under går fra Haugastøl og opp mot Hallingskarvet. Bildene ble tatt da Haakon Fossen fortalte om hvordan den kjente fjellformasjonen ble til.

Dyphavet

I høst tok Dyphavet mye av tiden vår. Rommet tar de besøkende med ned på bunnen av havet mellom Norge og Grønland, og forteller om dyreliv og geologi.

Dyphavet

Vi har laget informasjonen til skjermene som står langs den veggen i rommet som viser et snitt gjennom jordskorpen under havet.

Den siste finpussen inne i monterne gjøres lørdag før åpningen, videoene våre er på plass.

Prosjektet vårt for Museet stanset ikke da dørene åpnet 14. oktober. Vi er blitt bedt om å bistå teknisk, og å lære opp de som skal vise frem Globusrommet for skoleklasser og andre grupper.

Spektakulær åpning

Regnværet tok en pause da Museet ble åpnet, med plassen foran full av skolebarn.

På bildet over smiler Ronald Toppe fornøyd, sammen med prosjektleder for utstillingene Paul Amble og hans kone Dorothy Billett.

Da mørket kom ble åpningen markert med en fantastisk forestilling der Museets historie ble fortalt på fasaden til bygget.

Her kan du se forestillingen: https://www.uib.no/aktuelt/130421/gjenopplev-lysshowet-p%C3%A5-museet-her