Bergenserne måtte vaske bilen

November er vanligvis en mørk, sur og våt måned i Bergen. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Normalt plasker det ned 259 millimeter regn i Bergen i løpet av november. Regn ja, det er sjelden vi sliter med snø så tidlig på vinteren. I 19 av de 30 dagene pleier det å regne her, på hus, paraplyer – og på biler.

Det er få som kjører med piggdekk i Bergen, og siden det sjelden er under null, saltes det ikke mye. Lite salt, støv og skitt – og mye regn, betyr at bilene stort sett vasker seg selv.

Men ikke i år.

Den 26. november hadde regnbyen i vest fått skarve 44,6 millimeter nedbør. Til sammenligning hadde Oslo fått 92 millimeter. Dobbelt så mye altså.

NRK viste frem tallene, og som de ganske riktig fortalte – Oslo har bare hatt det litt våtere enn normalt, mens Bergen har hatt det ekstremt tørt.

Den siste uken av november fortsatte det å regne litt i Oslo, og det dryppet ned litt i Bergen også – men ikke nok til å gjøre store forskjellen. Oslo endte med en dobbelt så våt november som Bergen.

Diagrammet viser hvor mye gratis bilvask bergenserne er blitt snytt for.

Bergen hadde bare en skikkelig regnværsdag, da det kom 28 millimeter den 13. november. I Oslo har det regnet jevnt den siste delen av måneden.

Det endte med rekordtørke i Bergen, 55,6 millimeter. Tørkerekorden på 61,6 millimeter fra 1993 ble slått med god margin. Selv om østlendingene klaget, var de 111,9 millimeterne som falt i Oslo langt unna novemberrekorden fra 2000 på 279,1 millimeter.

November 1876 og 1921 var enda tørrere i Bergen skriver BT, men da lå målestasjonen på Nordnes, og ikke på Florida slik den har gjort de siste 93 årene.

Vind og nedbør 23. november. Kart: Earth Nullschool

Årsaken til tørken i vest var at lavtrykkene gikk sør for oss, kombinert med kraftig høytrykk over Russland. Rundt lavtrykk roterer vinden mot klokken, rundt høytrykk med klokken – og resultatet var mye østavind. Det gir våt pålandsvind på Østlandet, mens Vestlandet blir liggende i le bak fjellene.

Den våteste november i Bergen? 2005 med 559 millimeter.

Slutten av november var fin i 2018 også, og kald. Det ga bergenserne et problem.