Derfor ser bjørken merkelig ut

Har du sett at bjørken er full av underlige rakler nå? De var lysegrønne, men er i ferd med å bli brune – og det er så mange av dem at bjørkeskogen ser vissen ut mange steder.

Alle kjenner raklene som dukker opp i april-mai, fulle av pollen som gjør livet surt for allergikerne.

Slik så bjørken ut i vår. Hanraklene hang ned, hunraklene sto rett opp. Nå er hanraklene borte, og det er hunraklene som henger ned – tunge av frø.

Raklene som henger på bjørken nå er hunrakler, de som fanget opp alle pollenkornene i vår. De har brukt sommeren på å lage frø, som sendes ut i vinden når de er modne, flygende som papirfly på tynne brune vinger.

Klikk på bildene under for å forstørre dem.

Det er hunrakler på bjørken hver høst, men i år virkelig bugner det. Det hele startet i fjor.

Årets pollensesong smalt i gang to uker tidligere enn normalt, og var uvanlig heftig. Årsaken til det er den varme sommeren i fjor. Den var så tørr at mye av eikeskogen visnet langs kysten av Sørlandet. Varmen var et faresignal som også bjørken fanget opp – skal du klare å formere deg må du gjøre det nå, før du visner of dør.

Så bjørken produserte pollen i mengder, noe som altså har resultert i enorme mengder bjørkefrø. Du har helt sikkert sett dem, på bilen, på vinduene dine, og som brune hauger i veiene der regnet har sopt dem sammen.

Tørken i fjor har også fått selje, lønn og rogn til å produsere ekstra mye frø og bær i høst. Trærene har dype røtter som takler tørke bedre enn lyng og blomsterplanter. Årets blåbærhøst er dårligere enn normalt, både på grunn av tørken i fjor og frosten i vår.