En helt ny måte å filme på

nsta 360 X, en helt ny måte å filme på.

Da Elevkanalen ba oss lage undervisningsfilmer om kjemi for ungdomsskolen, bestemte vi oss veldig kjapt for at de måtte lages på kjøkkene til Eli Kari Gjengedal.

– Mye av det som skjer på et kjemisk laboratorium foregår også på et kjøkken, det blandes stoff, kokes, siktes og filtreres, sier hun.

Huset til Eli Kari på Nøstet i Bergen er lite, og kjøkkent står i stil. Det er knapt plass til mer enn en person der. Å få inn både Eli Kari og en fotograf er umulig. Men et lite kamera i en krok går greit.

Problemet er at det fort blir kjedelige bilder med bare ett kamera. Bare ett utsnitt, og ingen kamerabevegelser.

Hele sirkelen rundt

Løsningen kom på markedet for bare noen måneder siden. Insta 360 X er et kamera som filmer i 360 grader. Hele kjøkkenet altså, fra tak til gulv og sirkelen rundt.

Kameraet har 5,7 K oppløsning, noe som er nok til at det går an å ta utsnitt av det kulerunde bildet. Et eget redigeringsprogram lar oss velge utsnitt etter at videoen er spilt inn. Under ser du en liten snutt fra en av kjemi-filmene, alle bevegelsene er altså laget etter opptak.

Fra «Se hva som skjer», laget for Elevkanalen

På motorsykkelen

Jeg tok med kameraet på motorsykkeltur til Danmark og Sverige i mai, og satte det på Kawasakien. Stangen du kan kjøpe til kameraet har feste for apparatet øverst, og et vanlig stativfeste nederst.

Et GoPro-feste nederst holdt stangen fast til styret. Under ser du avreisen fra jakthytten på et gods i Faxe, der vi overnattet en av dagene.

På vei fra Faxe til Roskilde. Musikk: Bensound

Stangen kameraet er festet til kan trekkes ut og bli 120 cm lang. Det står altså høyt over sykkelen, og sammen med den kraftige vidvinkelen skaper det en illusjon av at jeg har en drone flygende ved siden av meg. Stangen fjernes automatisk fra bildet.

Stangen er borte fra bildet, men skyggen viser hvordan kameraet er festet: Opp, frem og litt til siden.

Under ser du hvordan kameraet ser ut. Et objektiv på hver side må til skal det bli 360. Du styrer kameraet med to knapper, en liten (og alt for lyssvak) rund skjerm gir deg informasjon.

Med stangen helt ute er kameraet utsatt, men det holdt seg på plass selv i 80 km/t. Kameraet tar opp lyd, og den er grei nok sånn til vanlig – men på sykkelen lager vindstøyen bare et helsikes rabalder.

Det finnes hus til kameraet, som gjør at det tåler røff behandling og kan tas med under vann.

Ingen risting

Det mest imponerende er hvor stabilt bildet blir. Kameraet har sensorer som registrerer hvordan det beveger seg. Redigeringsprogrammet bruker denne informasjonen til å rotere det kulerunde bildet, slik at rystelsene forsvinner. Ren magi.

I de første sekundene av videoen over ser du hvor effektivt dette er. Sykkelen rister skikkelig på den ujevne gårdsplassen, men omgivelsene er helt stabile.

Redigering

Under ser du en skjermdump av redigeringsprogrammet. Alle bildene nedenfor er fra det samme punktet i videoen, bare rotert og skalert ulikt.

Programmet lastes ned gratis, og du kan lage en ferdig video i det. Men i praksis er det best egnet til å lage en samling klipp, som du henter inn i et annet program, som iMovie eller Movie Maker.

Her finner du mer informasjon om Insta 360 X. For ordens skyld – ingen har betalt oss for å skrive denne historien.

I historien om snøværet i mai finner du også en video laget med kameraet: