Ti gode pollenråd

Bjørken blomstrer på Foldøy.

Allerede i slutten av februar kan de første pollenkornene sveve ut i luften. Det er temperaturen som avgjør. Or og hassel er alltid først ute, bjørken venter til slutten av april.

Pollenkorn fra bjørk. Foto: Jan Berge / UiB

Da kan vi få temperaturer opp i 15-20 grader, akkurat det bjørken venter på.

Utover dagen åpner tusenvis av rakler seg, og pøser milliarder av pollenkorn ut i den lette brisen. Bra for bjørken, ille for alle som er allergisk.

Proteiner i de små kornene setter i gang en betennelsesreaksjon, og vi begynner å nyse, nesen renner, øynene hovner opp, og det klør. Veldig.

For 30-40 år siden skulle du lete godt for å finne grønne bjørkeris å pynte med til 17. mai. Nå er det helt vanlig å finne grønn og fin bjørk midt i april på Vestlandet.

Det er hanraklene som sprer pollenkorn. Det er de lange som henger ned. Hunraklene er de korte og stive som står rett opp på bildene over.

Pollenplagene går ikke over før det siste pollenkornet er ristet løs, om en fjorten dagers tid. Men du kan lindre dem litt:

1 – Hold det rent

Allergi er som å helle forskjellig opp i et glass. Det er det du heller i når det renner over du reagerer på. Har du «fylt opp glasset» med røyk, hundehår, støv og skitt, skal det mindre pollen til før det når opp til kanten.

2 – Ta en dusj

Pollenkornene setter seg i håret. Tar du en dusj om kvelden tar du dem ikke med deg til sengs.

3 – Skift klær og sengetøy ofte

Pollen fester seg til klær også, så bruk vaskemaskinen ofte.

Seljen har fått «pusekatter»

4 – Hold vinduene lukket midt på dagen

Da svever det mest pollen rundt om kring. Luft om kvelden og natten.

5 – Ta det med ro

En skikkelig allergisk reaksjon gjør at kroppen har mer enn nok å styre med.

6 – Hold deg unna nøtter

Hasselnøtter og andre nøtter, epler, pærer og kirsebær, inneholder proteiner som ligner på dem i pollen. I pollensesongen kan du derfor reagere på mat du ellers tåler.

Burot blomstrer fra juli til september, og gir kraftig allergi hos noen. Slik ser den ut. Foto: Christian Fischer / CC

7 – Hold deg inne

Dersom du er nøye med renholdet er det ganske pollenfritt inne. De verste dagene bør du rett og slett ikke gå ut.

8 – Hold deg unna

Har du det virkelig ille bør du vurdere å ta ferie de par ukene det står på som verst. Dra til fjells eller reis utenlands.

9 – Ta medisin

Det finnes både piller, nesespray eller øyedråper. Det er også mulig å få en sprøyte kortison, som hemmer betennelsesreaksjoner i tre måneder.

10 – Vaksiner deg

Små doser med pollen-ekstrakt en gang i uken bygger opp kroppens toleranse. Etter et halvår får du en vedlikeholdsdose hver sjette uke i to år, etter det er mange kvitt pollenplagene.