Det sikreste vårtegnet? Den første hestehoven svarer nok mange, den dukker opp gul og fin der bakken smelter frem allerede i mars. Eller kanskje gåsungene? Seljen blomstrer tidlig i april i Sør-Norge.
Hvitveisen er også tidlig. Den samlet opp næring i en lang rotstokkk som ligger horisontalt nede i bakken. Det er den som gjør at hvitveisen klarer å komme i gang med blomstringen før trærne får blader som skygger for den.
Blåveisen har også en «matpakke» med fra i fjor, og blomsterer tidlig, men finnes stort sett bare på Øst- og Sørlandet, og i Trøndelag.
Vestlendingene har sin egen vårblomst.
I april dekkes gressbakker og enger av tepper med engkarse. Karsen finnes over hele landet, men det er bare på Vestlandet det er fuktig nok til at den klarer å fargelegge hele landskapet fiolett.
Engkarsen tilhører korsblomstfamilien, og hver blomst har fire små konblad. I midten stikker det opp gule pollenknapper, og planten er like fin tett på, som på avstand.
Engkarse kan spises. Den smaker skarpt av sennep, og kan brukes rå som krydder i salat, eller sammen med sild på brødskiven. Som bonus får du i deg mye C-vitamin.
Under kan du følge den samme engkarsen fra 10. april og frem til den sto i full blomst to uker senere.