Australske forskere har publisert en rapport der de forteller 557 av 1773 døde sjøfugl de undersøkte hadde plast i magen. Over 30 prosent altså.
Albatrosser og petreller er spesielt utsatt. De seiler over bølgene, og er spesialister på å snappe opp mat som flyter rundt, i flukten. I farten klarer ikke fuglene å skille mellom plast og godsaker i farten.
Bildet øverst er en død albatross funnet på Midway atollet, et naturreservat over 3200 kilometer fra nærmeste fastland.
En bit kan være nok
Analysen til forskerne viste at en enkelt plastbit er nok til at en av fem fugler dør. Får fuglen i seg 93 biter, dør alle. Plasten fyller opp kråsen, magen og tarmene. Fuglene sulter i hjel, eller dør fordi skarpe plastkanter skjærer dem opp innvendig.
Sjøfugl er den mest truede gruppen fugler i verden. Antallet individer er på vei ned for nesten halvparten av artene, og globalt er 28 prosent av dem truet. Halvparten av artene skaffer seg mat på en slik måte at de også får i seg plastavfall.
Lauren Roman, Britta Denise Hardesty, Mark A. Hindell & Chris Wilcox, Scientific Reports volume 9, Article number: 3202 (2019)
Mykplast er verst
Biter av hardplast var det forskerne fant mest av i fuglene. Noen prosent av plasten var mykplast som ballonger, men forskerne fant ut at det er denne plasten som er farligst for fuglene.
Mykplasten setter seg lettere fast, enn de harde bitene.
Risikoen for å dø er 32 ganger høyere dersom fuglen får i seg ballonger enn hardplast.
Nok et argument for å droppe heliumballonger 17. mai altså.