Blokkerende høytrykk ga knallvær

Høytrykk over Norge i påsken.

I 2018 kom påsken den siste uken i mars. Været var iskaldt, med pålandsvind og snøbyger i nord, og regnbyger på Vestlandet. Palmehelgen var best på Sør- og Østlandet, men også her var det kjølig.

I 2019 var påsken fire uker senere. Allerede før påske var det flott og tørt vær i dagesvis i Sør-Norge, og finværet holdt seg gjennom palmehelgen og hele påskeuken.

Blokkerende

Været kunne vi takke det meteorologene kaller et blokkerende høytrykk for. Slike store og kraftige høytrykk dannes ute over havet, og er vanligst nå om våren her hos oss.

Torsdag før palmehelgen lå senteret av det ute i havet vest for Nordland, og som du ser i videoen under flyttet det ikke mye på seg i dagene etter. Fargene viser luft-temperaturen

Høytrykket flyttet seg lite gjennom palmehelgen, og holder lavtrykkene unna. Kart: Earth Nullschool, musikk: Bensound

Høytrykket var så digert og vanskelig å rikke, at det skjøv lavtrykkene nordover og sørover. Det er derfor det kalles blokkerende.

Rundt senteret blåser vinden med klokken. Det gir pålandsvind lengst nord, og den tar med seg mild og fuktig luft fra havet og inn over land. Der løftes den opp og kjøles ned, så Troms slapp ikke unna bygevær denne påsken heller.

Synker

I selve høytrykket er det ikke nedbør. Luften synker ned og strømmer utover, og luft som synker varmes opp. Det gjør at den kan holde på mer vanndamp, så vanndråpene skyene består av fordamper og forsvinner. Det er fortsatt såpass tidlig på våren at klarværet om natten gjør morgenen kjølig, men når solen får tak blir det lunt og fint.

Kjølige netter er bra, de tar vare på snøen – og snø hører med i påsken, akkurat som appelsin og kakao på termos.