Forkjølet? Slett ikke sikkert

Raklene til hassel.

Er du begynt å nyse og hoste de siste dagene? Du kan ha fått deg en vårforkjølelse, men det er slett ikke sikkert.

Pollensesongen er allerede i gang, to uker tidligere enn i fjor. Det er or og hassel som fyller luften med ørsmå pollenkorn nå. De har vært klare i hele vinter, og bare ventet på varmen. Varmerekordene i slutten av februar var signalet, og nå er plantenes versjon av sex-orgie i gang.

Vinden rister millioner små pollenkorn ut av raklene og ut i luften. Håpet er at noen av dem skal nå frem til hun-trærene, og gi opphav til neste generasjon.

Nå er det altså or og hassel som plager oss. I slutten av april følger bjørken på, og i juli og august blomstrer gress og burot.

Hos NAAF finner du pollenvarsel for i dag og i morgen

Slik ser pollenkornene til bjørk ut i elektronmikroskop. Foto: Jan Berge, Inst. for Biologi, UiB

Allergi

Pollen ødelegger våren for tusenvis av nordmenn hvert eneste år.

Proteiner i de små kornene setter i gang en betennelsesreaksjon, og vi begynner å nyse, nesen renner, øynene hovner opp, og det klør. Veldig.

Det kan altså godt være pollen og ikke bare en vårforkjølelse som plager deg nå. Her er ti råd som gjør livet lettere dersom du er pollenallergiker.

1 – Hold det rent

Allergi er som å helle forskjellig opp i et glass. Det er det du heller i når det renner over du reagerer på. Har du «fylt opp glasset» med røyk, hundehår, støv og skitt, skal det mindre pollen til før det når opp til kanten.

2 – Ta en dusj

Pollenkornene setter seg i håret. Tar du en dusj om kvelden tar du dem ikke med deg til sengs.

3 -Skift klær og sengetøy ofte

Pollen fester seg til klær også, så bruk vaskemaskinen ofte.

4 – Hold vinduene lukket midt på dagen

Da svever det mest pollen rundt om kring. Luft om kvelden og natten.

5 -Ta det med ro

En skikkelig allergisk reaksjon gjør at kroppen har mer enn nok å styre med.

6 – Hold deg unna nøtter

Hasselnøtter og andre nøtter, epler, pærer og kirsebær, inneholder proteiner som ligner på dem i pollen. I pollensesongen kan du derfor reagere på mat du ellers tåler.

7 – Hold deg inne

Dersom du er nøye med renholdet er det ganske pollenfritt inne. De verste dagene bør du rett og slett ikke gå ut.

8 – Hold deg unna

Har du det virkelig ille bør du vurdere å ta ferie de par ukene det står på som verst. Dra til fjells eller reis utenlands.

9 – Ta medisin

Det finnes både piller, nesespray eller øyedråper. Det er også mulig å få en sprøyte kortison, som hemmer betennelsesreaksjoner i tre måneder.

10 – Vaksiner deg

Små doser med pollen-ekstrakt en gang i uken bygger opp kroppens toleranse. Etter et halvår får du en vedlikeholdsdose hver sjette uke i to år, etter det er mange kvitt pollenplagene.