Kan promp fryse og avsløre fjerten?

Innlegget øverst sirkulerte på solsiale medier da det var som kaldest i USA i februar. To rumper med hver sin hvite flekk litt flaut plassert, og teksten «Ikke fis dersom det er under minus 30 grader».

Poenget er at fisen din fryser til is når den kommer ut i kulden.

Et godt forsøk, men ikke fortvil. Du kan fise i vei så mye du orker. Uansett hvor kaldt de blir er det fortsatt bare lyden og lukten som avslører deg. Minus 30 er langt fra nok.

Selv ikke i Karasjok, stedet med den norske kulderekorden på minus 51,2 grader, fryser fisen.

Fisen din består av disse gassene, og det er altså først når temperaturen nærmer seg minus 60 grader at det kanskje kan danne seg et lite rimlag i baken:

Nitrogen: 20-90%, frysepunkt -219 grader
Hydrogen: 0-50%, frysepunkt -259 grader
Karbondioksid: 10-30%, frysepunkt -57 grader
Oksygen: 0-10%, frysepunkt – 218 grader
Metan: 0-10%, frysepunkt -182 grader

Ingen av disse gassene lukter. Stanken er det små mengder av skatol, indol, metanetiol, dimetylsulfid, hydrogensulfid og aminer som sørger for.

Hvilke gasser og luktstoffer det er mest av i akkurat din fis, avhenger av hva du spiser, og hvilke bakterier du har i tarmen. De som spiser mye kjøtt, har fis med høyt innhold av skatol og indol. Spiser du mye kål og egg, stinker fisen din av sulfider – en snek av sure sokker.

Vi slipper alle ut en halvliter promp hver dag, det er ingen forskjell på menn og kvinner. De som spiser bønner og ost, og heller i seg brus, boblevann og øl – fiser litt mer.

Rumpene på bildet? De har nok bare satt eller lent seg inntil et eller annet med rim eller snø på.

Å prompe offebtlig har aldri vært pent. I Martin Luthers bok fra 1545 tar tyske bønder i mot pavens brannbuller med saftige brakfiser.

Kilder: www.thoughtCo.com / Wikipedia