Vaksinemotstanderne får skylden

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene som finnes.  Verdens helseorganisasjon (WHO) antar at 30-40 millioner mennesker blir syke hvert år.  

De fleste slipper unna med rødt utslett, feber, hoste og generell elendighet. Noen får også bronkitt, lungebetennelse og ørebetennelse. Noen blir blinde, og alt for mange dør av sykdommen. I 2017 tok meslingviruset liver av 110.000 mennesker, skriver forskning.no. Det er en økning på 30 prosent i forhold til 2016.

Lederen for WHOs vaksineprogram, Martine Friede, gir vaksinemotstanderne skylden.

– Det som bekymrer oss enda mer enn økningen i antallet rapporterte meslingtilfeller i verden, er at vi nå ser spredning av meslinger i land som ikke har hatt dette på mange år, sier Friede.

I 1998 ble det publisert en artikkel som hevdet at det var en sammenheng mellom meslingvaksine og autisme hos barn. Artikkelen ble avslørt som forskningsjuks i 2004, men myten hadde satt seg fast.

Før meslingvaksinen kom i 1969 tok sykdommen livet av mellom fem og ti norske barn hvert år. De aller fleste norske ettåringer blir nå vaksinert, men skal du være trygg livet ut må det enda en dose til. Den skal tas i tenårene, noe ikke alle er klar over. I 2016 var det rundt ti prosent av 16-åringene som ikke hadde fått dose nummer to.