Utsikten fra Starefossen i Bergen var flott søndag 24. november. Helt stille, sol og blå himmel, og rundt null grader.
Et stort høytrykk har lagt i ro over Skandinavia noen dager, og bakken er frossen. Det er hardt og fint å gå på stiene i skogen oppe på Fløyen.

Men bildet avslører at det ikke bare er idyll.
Det ligger et grått slør over landskapet, nesten usynlig tidlig om morgenen, og så tettere og tettere utover dagen. Det som startet som dis over vannene sør for sentrum, ender opp som en grå sky av støv og sot – og dekker hele sentrum midt på dagen.
Temperaturkurvene til Geofysisk instiutt avslører årsaken, det er inversjon i Bergen.

Kald luft er tyngre enn varm luft. Det er dette som gjør at du kan sveve avgårde i en varmluftsballong, og som gjør at byene ofte sliter med dårlig luft om vinteren.
Når det er vindstille samler den tunge og kalde luften seg nede i dalene.
Vi har fått det meteorologene kaller inversjon.

Ofte er overgangen mellom det kalde laget nederst og mer normale luftmasser høyere oppe veldig brå. Luften over og under «knekken» i temperaturkurven blander seg ikke, og det gjør knekken ofte lett å se.
Det kalde laget blir langsomt fylt opp av røyk fra ovner, støv og eksos fra biler, og luftkvaliteten blir dårligere og dårligere. Det eneste som kan rydde opp er vind, som rører rundt i luften.

Vinden behøver ikke være veldig sterk, men må komme fra en retning som gjør at den klarer å slå ned i dalene og forsenkningene.
Klarer vinden å røre om i kuldesjøen blandes det inn varmere luft, og temperaturen stiger kraftig på veldig kort tid.
