Temperaturen gikk rett til værs

Himmelen over Ulriken 7. november 2018.

Tirsdag var en fin dag på Vestlandet. Oppholdsvær, lite vind, sol som skinte gjennom store sprekker i skydekket, og ti-tolv grader. Behagelig for å være en uke ut i november.

Ut over kvelden ble det litt kjøligere, klokken 23 var det litt over åtte grader. Ved midnatt skjedde det noe. Den automatiske måleren til Geofysisk institutt viser at temperaturen gikk rett til værs. Klokken ett i natt var det over 15 grader, og utover natten fortsatte temperaturen å stige.

Bergenserne våknet til en nydelig himmel, og nesten vårlig temperatur.

Kurven til Geofysisk institutt viser over 18 grader klokken seks i morges, men den offisielle målingen til Meteorologisk instiutt endte på 16.9 grader.  Det er en grad under novemberrekorden.

Temperaturen fra klokken ni tirsdag 6. november, til klokken ti onsdag 7. november 2018. Kurve: Geofysisk inst. / UiB

Utover morgenen falt temperaturen igjen, og rekorden fra 2011 ble stående.

Vindpilene øverst på kurven til Geofysisk institutt viser at temperaturen begynte å stige akkurat da vinden skiftet retning fra nordvest til sørøst. Da vinden snudde tilbake på nord, falt temperaturen igjen.

Det avslører årsaken til den brå temperaturstigningen, den skyldes fønvind.

Fønvind

Luften som blåste inn over Vestlandet passerte over fjellene i øst før den nådde frem.

Den turen varmet luften opp.

Da luften traff land på Sør- og Østlandet ble den løftet opp, noe som kjølte den ned. Kald luft klarer ikke å holde på like mye vanndamp som varm luft, så noe av vanndampen ble til skyer.

Dette er føneffekten
Dette er føneffekten. Skisse: Ronald Toppe / tv2.no

Koker du vann, gjør varmen fra platen at noe av vannet går over til damp. Når dampen blir til dråper igjen, får du tilbake denne varmen. Luften som ble løfte over fjellene øst for oss, ble derfor ikke kjølt like mye ned som den ville blitt dersom det ikke hadde dannet seg skyer.

Da luften sank ned igjen på vestsiden av fjellene ble den varmet opp igjen, og endte opp varmere enn det var før klatreturen startet øst for oss. Det er dette som kalles føneffekten.

Nydelig solnedgang på Milde like sør for Bergen 7. november.
Nydelig solnedgang på Milde like sør for Bergen 7. november.

Her ble det rekord

Bergen kunne nyte en like fin og rød solnedgang som soloppgang, men ny novemberrekord ble det ikke. Temperaturen steg igjen til nesten 15 grader rundt lunsj, men dagen ble aldri varmere enn 16,9 grader.

De 17,9 gradene Bergen hadde i november 2011 var både byrekord, og Hordalandsrekord. I dag tok Etne fylkesrekorden fra Bergen – med 18,3 grader i dag. Også Sogn og Fjordane satte ny fylkesrekord, med 18,8 grader på Kråkenes.

Også Haugesund, Stord, Flesland, Slåtterøy og Førde satte nye novemberrekorder i dag. Det gjorde også Mjølfjell, en av stasjonene etter Voss på Bergensbanen, 627 meter over havet. Der var det utrolige 14,4 grader i dag.