Kjøpe, eller ikke kjøpe

London på en travel fridag

I dag er det ikke hvilken som helst fredag, det er «Black Friday». En av årets virkelig store handledager. 

I fjor handlet vi for 3,6 milliarder kroner,  går det som organisasjoen Virke tror, ender vi på 3,9 milliarder kroner i år. Bare i Norge. Hvor mye som brennes av totalt er det ingen som tør anslå.

Vi trenger ting, og å handle når det er billig er det ikke noe i veien med. Men handle bare fordi det er billig er ikke bra. I følge Gemini.no er det forbruket vårt som er verst for miljøet. 

Mellom 60 og 80 prosent av miljøpåvirkningene på planeten skyldes vanlig forbruk.

– Hvis vi endret forbruksvanene våre, ville det få en drastisk effekt på vårt økologiske fotavtrykk, sier Diana Ivanova hos NTNUs Program for industriell økologi til Gemini.

Ivanova og kollegene hennes har akkurat publisert en artikkel om hvor stor miljøpåvirkning vi vanlige forbrukere står for i 43 land. Under ser du noen av resultatene deres, hele tabellen finner du i Gemini.no.

Lands forbruk av karbon, landareal, råvarer og vann. Kilde: Gemini.no / Ivanova et al. Environmental Impact Assessment of Household Consumption. Journal of Industrial Ecology

Forskerne fant ut at det behøves 1050 liter vann for å produsere en liter melk. Et kilo storfekjøtt krever 15.415 liter vann, et kilo sjokolade hele 17.000 liter vann.

USA er verstingen når det gjelder klimagass. Hver amerikaner har ansvar for 18,6 tonn CO2-ekvivalenter.

– Til sammenligning slipper hver av Kinas innbygger bare ut 1,8 tonn CO2-ekvivalenter, om du trekker fra utslippene til varer som eksporteres, forteller Ivanova til Gemini.

De varene er det blant annet vi som kjøper.

Vil du leve grønnere har Ivanova to råd: Spis mindre kjøtt, og kutt ned på forbruket. Greit å vite på en Black Friday.