Dette var det ikke mange som fikk med seg

Meteor over Bergen natt til 8. november.

Når du sover skjer det ting ute. I natt pyntet tre meteorer opp på nattehimmelen.

Ronny Tertnes bor et stykke sør for Bergen sentrum, og har praktfull utsikt over byen fra sørvest til nord. Han er opptatt av alt som skjer på himmelen, og har satt opp sensorer som registrere lyn, en værstasjon og et værkamera.

Alt som utstyret hans fanger opp kan du sjekke på lynradar.no.

Værkameraet har en egen nattmodus, som filmer og lagrer det som skjer når de fleste av oss sover. Det ser nordlys, satellitter, og stjernskudd – meteorer.

Natt til torsdag føk det tre meteorer over himmelen. Kameraet registrerte den første klokken 21.15 onsdag kveld, så en klokken 01.08, og en skikkelig flott en klokken 04.31.

Meteorene ser kanskje ikke så voldsomme ut, kameraet er veldig vidvinklet, men Ronny Tertnes er sikker på at meteorene var en «wow»-opplevelse for de som fikk dem med seg. 

– Den siste er temmelig svær, og hadde vært flott å se live, skriver Tertnes på Facebooksiden Natt og nordlysfoto i Bergen/Hordaland.

Under ser du alle tre. Først to ganger i normal hastighet, og så i sakte film til slutt.

Foto: Ronny Tertnes / Bergen lynradar

Helt normalt

Det er helt normalt at jorden treffes av støv, sand og småstein fra verdensrommet. Det skjer mange ganger i døgnet.

– Kameraet mitt plukker opp flere meteorer omtrent hver eneste natt når det er klarvær, sier Tertnes.

Sandkornene treffer jorden med en enorm hastighet. Noen av dem har en fart på 70 kilometer i sekundet, 250.000 kilometer i timen.

Møtet med atmosfæren bremser kornene veldig raskt opp, og friksjonen får dem til å ta fyr – og tegne glødende spor på himmelen: stjerneskudd.

Noen partikler nøyer seg ikke med å lage stjerneskudd, de eksploderer i det astronomene kaller en bolide; en ildkule.

Svermer

Noen ganger i året kommer stjerneskuddene i svermer.

Det skjer når jorden passerer gjennom det som er igjen av halen til kometene som går i bane rundt Solen.

Den neste svermen er ikke langt unna. Leonidene har maksimum natten mellom 17. og 18. november, men er du heldig får du sett noen også dagene før og etter også.

– Meteoren klokken 01:08 er kanskje en Leonide. Leonidene er den flotteste  svermen i året sammen med Perseidene i August. Leonidene varierer mye, på slutten av nittitallet drysset det meteorer hele natten, vi sluttet å telle da vi passerte 4000, sier Tertnes. 

Denne Leoniden pyntet opp i 2009. Foto: Navicore / Wikipedia

Midt i desember kommer en ny sverm. Da fyker stjerneskuddene ut fra stjernebildet Tvillingene, og svermen har derfor fått det latinske navnet Geminidene. Toppen er natten mellom 12. og 13. desember.