Men, det der er jo ikke en svane?

Gåsen er en av flokken.

På Milde sør for Bergen er det godt å være knoppsvane. Grunne poller gjør at det er kort vei ned til maten som vokser på bunnen, og små elver og bekker sørger for ferskvann.

Området er godt beskyttet mot vær og vind, det er aldri store bølger her.

ET SVANEPAR glir langsomt avgårde

Et svanepar holder sammen hele livet. De hekker ofte i det samme reiret år etter år, og vil normalt ikke ha andre svaner tett innpå seg. Også etter at ungene er blitt store, jager svanefamilien bort både andre svaner, gjess og ender.

Men ikke alltid.

Er det nok mat og god plass, kan de finne sammen i store flokker. Her på Milde har vi talt over 20 fugler, som driver rundt langs en daglig fast rute. Innom her for å beite litt ålegress, innom der for å drikke litt vann, og bortom oss for å sjekke om det er en brødbit å få.

En hvit gås

De siste ukene har fire unger og tre voksne fugler kommet innom bukten vår. Ungene vokser fort, og er nesten like store som de voksne fuglene nå. De grå fjærene og det sorte nebbet beholder de til ut på sommeren neste år.

En av de voksne fuglene skiller seg ut. Den har hvite fjær og oransje nebb som en svane, men er mindre og har kortere hals. En hvit gås.

Hvite gjess er i utgangspunktet ikke ville. Dette her er en fugl som har klart å stikke av fra en gård et eller annet sted. Kanskje en flokk grågås på vei nordover om våren inspirerte den til å prøve vingene? Eller kanskje den skjønte hvor det bar da bilen fra slakteriet kjørte inn på tunet?

Den hvite gåsen har holdt til på Milde i flere år. Alltid sammen med en større eller mindre flokk svaner.

Svanefamilien den er sammen med nå, har tydeligvis ikke noe i mot å få en kusine på besøk. For gåsen betyr svanene beskyttelse, og lettere tilgang på mat. Når svanene river opp vegetasjon fra bunnen flyter alltid noe bort.

Da er gåsen der, liten og kjapp.

4000 år

Her i Norden har gjess har vært holdt som husdyr i 4000 år. Alle som har smakt gåsesteik vet hvorfor, det er snaddermat.

Gjess er også gode til å holde vakt. Du sniker deg ikke usett forbi en flokk gjess, og de vet å gi beskjed når de oppdager deg.

Vi hadde en egen rase tamgjess i Norge, men de er den nesten ingen fugler igjen av. Den hvit gåsen på Milde er sannsynligvis en italiener, rasen som brukes mest til kjøttproduksjon nå.

GRÅGÅS er stamfaren til de hvite gjessene