Litt Afrika i Norge

Hegre

Hegrene er merkelige fugler. Sky, tålmodige, eksotiske, og med et skikkelig stygt skrik.

Det store grå fuglene med de tynne beina og det lange spisse nebbet kan stå helt urørlig lenge. Halsen litt krummet, blikket konsentrert. Så – lynfort – skyter den nebbet ned i vannet. Så kjapt at fisken, frosken eller reken ikke har en sjanse.

Lynkjapt

Fuglene finnes over nesten hele kloden, men her nord hos oss er det bare gråhegren som holder til.

Hele livet

Han og hun ser like ut, og parene holder sammen hele livet. Fuglene jakter alene, men de hekker i kolonier, ofte så mange som 50 fugler sammen. Er det lite skog bygges redene rett på berget, men hegren foretrekker høye trær, gjerne i tett granskog. I april legges fire-fem egg, som klekkes etter 25 dager.

Ungene tar sine først flyturer 50 dager gamle.

Vingene er store og brede, og på lang avstand kan hegren minne om en ørn når de flyr. Men halsen som krummes sammen til en S og de lange beina strukket stivt bakover, røper dem.

Hegren går med langsomme skritt, helt til den oppdager noe

Grunne bukter

Hegrene finner maten sin i grunne bukter i vann eller langs kysten De går rundt med langsomme skritt, til de oppdager en bevegelse nede i vannet. Da stivner de, flytter hodet forsiktig fra side til side for å beregne avstanden og brytningen i vannet, og så hogger de til.

Vaktsom

Siden hegren jakter i åpent vann, trekker fuglene ut til kysten om høsten. Der overvintrer de eldre fuglene. De unge hegrene drar sørover, til Skottland og England.

Stygt

Lyden av hegre er lett å kjenne igjen. Et skikkelig stygt høyt skrik – som du kan høre i videoen under.