To værfenomen slo til samtidig, og ga Bergen ny varmerekord.
Søkkvåte vestlendinger hadde gledet seg til varmen som var på vei i flere dager. I en hel uke viste prognosene at temperaturen kunne tippe over 20 grader torsdag 11. oktober.
Soloppgangen torsdag morgen var nydelig. Det meste av himmelen var blå, bare pyntet av fine røde skyer i øst. Men det var kaldt. Klarværet gjorde at temperaturen sank gjennom natten, og klokken seks viste termometeret på Florida i Bergen bare 7,5 grader.
Kunne det bli 20 grader av dette?
Årsaken til varmen i prognosene var at det lå to lavtrykk ute i Norskehavet og et høytrykk øst for oss. Rundt lavtrykk roterer vinden mot klokken, og rund høytrykk med klokken. Trykksystemene samarbeidet derfor om å trekke opp mild luft fra sørøst.
Fønvind
Kartet fra earthnullschool.net viser temperaturen og vinden torsdag formiddag. Det blåste fra sørøst, så luften som kom inn over Vestlandet hadde passert Sør- og Østlandet, og blåst over Langfjella før den nådde frem.
Det varmet luften ekstra opp.
Da luften traff land ble den løftet opp, noe som kjølte den ned. Kald luft klarer ikke å holde på like mye vanndamp som varm luft, så noe av vanndampen ble til skyer.
Koker du vann, gjør varmen fra platen at noe av vannet går over til damp. Når dampen blir til dråper igjen, får du tilbake denne varmen. Luften som ble løfte over fjellene øst for oss, ble derfor ikke kjølt like mye ned som den ville blitt dersom det ikke hadde dannet seg skyer.
Da luften sank ned igjen på vestsiden av fjellene ble den varmet opp igjen, og endte opp varmere enn det var før klatreturen startet øst for oss. Det er dette som kalles føneffekten.
Inversjon
Varmluften kom opp fra sørøst som varslet den. Klokken ti passerte temperaturen 16 grader på toppen av Ulriken, 605 meter over byen. Men der nede var det fem grader kaldere.
Årsaken var den kalde natteluften. Kald luft er tyngre enn varm luft, og den la seg derfor som en sjø nede i Bergensdalen. Bergen opplevde det meteorlogene kaller inversjon; høyere temperatur i høyden enn nede ved bakken. Fenomenet oppstår oftest om vinteren. Kaldluften stenger inne eksos, røyk og støv, og varer inversjonen noen dager går det stygt ut over luftkvaliteten.
Så skjøt plutselig temperaturen i været. Instrumentene til Geofysisk institutt viste hvorfor – det begynte å blåse. Vinden rørte rundt i luften, og inversjonen løste seg opp.
Klokken 11 var det blitt 17,6 grader nede i byen, klokken 12 23,2 grader, en time senere 23,4 grader. Meteorologisk institutt sendte ut twittermelding, Bergen hadde slått den gamle oktoberrekorden.
Temperaturen forsatte å stige, og nådde helt opp til 23,8 grader før dagen var over. Oktoberrekorden fra 2005 ble slått med 0,7 grader, det er mye.
Det var varmt og godt natt til fredag også. Temperaturen sank til 16,6 grader ved midnatt og 14,5 grader klokken ett, ellers var det over 17 grader hele natten. Klokken sju viste termometeret 19,5 grader.
I den sorte gryte
Etter over en måned med regn hver eneste dag, er det selvfølgelig deilig med en dag med sol og sommervarme. Men nytelsen har en bismak.
I år har både nedbør- og varmerekordene falt som fluer. Akkurat slik vi kan forvente når klimaet på kloden stadig bli varmere. Å nyte nesten 24 grader en oktoberdag er derfor litt som å sitte i en kannibalgryte, sprike med tærne, og smile fornøyd over at vannet ikke er iskaldt lenger.