Derfor våknet mange til tåke

Morgentåke på Milde

Mandag 29. oktober var iskald, tirsdag snødde det, mens onsdag morgen startet med tåke. Bildet over viser hvordan det så ut på Milde sør for Bergen da dagslyset kom.

En skiftende start på uken altså, men de tre dagene henger likevel sammen værmessig.

Kulden som la seg inn over oss før helgen skyldes at et lavtrykk øst for oss og en kraftig høytrykksrygg vest for oss samarbeidet om å trekke kald luft fra arktis sørover. Videoen under viser vind og temperatur midt på dagen lørdag. Kartet er hentet fra earth.nullschool.net.

Tirsdag kom det opp et lavtrykk fra sørøst, og med seg hadde det nedbør. Møtet med kaldluften gjorde at nedbøren startet som snø, som så gikk over til regn.

Det har fortsatt å strømme mild og fuktig luft opp fra sør gjennom natten, og det er den som lager tåke. Det tar nemlig tid å tine opp den iskalde bakken.

Da lyset kom for alvor onsdag formiddag så vi at det fortsatt lå is i bukten på Milde.

Et tynt tåkelag over isen på Milde

Når den milde luften stryker bortover kald is og frossen bakke kjøles luften ned. Kald luft klarer ikke å holde på like mye vanndamp som varm luft, og det danner seg vanndråper. Tåke altså, den typen som meteorologene kaller adveksjonståke.

Tåke blir til på andre måter også.

Er det klarvær om høsten stråler bakken varme ut, uten å få varmestråling tilbake fra skyene. Luftlaget like over bakken kjøles ned, og blir det kaldt nok får vi et tynt tåkelag, som meteorologene kaller strålingståke.

Det kan også bli tåke dersom fuktig luft blåser inn mot fjell, løftes opp, og kjøles ned. Det kalles orografisk tåke. Ligger det kald luft oppå et fjellplatå, som så begynner å «renne» ned fjellsiden og ut i dalbunnen kan det også dannes tåke.  

Bildene under ble tatt tirsdag, da det fortsatt lå is helt inn til land.