Nå har du en siste sjanse

Ikke hundeskit, men brunsnegl som parrer seg.

Bildet viser det jeg først trodde var lagt igjen av en hund. Men dette er ikke hundeskitt, det er «produksjon» av neste års brunsnegler.

På ettersommeren og tidlig på høsten er brunsneglene blitt store og fete. Er det varmt og tørt holder de seg i skyggen om dagen, men om kvelden drar de ut på leting etter en sexpartner.

Paringen starter i juli, men sneglene holder det gående så lenge temperaturen holder seg over fem grader hele døgnet. Brunsneglene er det som kalles hemafroditter, både hankjønn og hunkjønn, og det gjør sneglekosen veldig spesiell.

Tett sammen

Når to snegler som begge er på jakt etter en partner møtes, glir de tett sammen, hver sin vei. Så vrenger de ut hvert sitt kjønnsorgan. Det er vanligvis skjult inne i kroppen, men nå kommer det ut, hvitt og digert, fra en åpning oppe ved hodet.

Med kjønnsorganet overfører sneglene en slimpakke full av sperm til hverandre, og så vrenges organet tilbake og inn i sneglen. Kosestunden tar sin tid. Fire timer kan de to bruke før de er fornøyd, og glir videre i hver sin retning.

Hullet på forkroppen til sneglen til venstre er åpningen inn til lungen. De hvite i midten er kjønnsorganene.
Hullet på forkroppen til sneglen til venstre er åpningen inn til lungen. De hvite i midten er kjønnsorganene.

400 egg

En måneds tid etter det slimete møtet legger sneglene egg. De legges på skyggefulle og fuktige steder, 20-30 om gangen. Totalt kan kosen nede i mosen resultere i 400 egg, fra hver av sneglene.

Er det fortsatt mildt og fint klekkes eggene etter et par uker. Ut kommer det ørsmå snegler. De er kjønnsmodne etter en drøy måned, men må gnage i seg planter i et halvår før de er fullvoksne. Er kulden kommet, blir eggene liggende nede i bakken vinteren over. Det er bare unge snegler og egg som overlever vinteren.

Er du lei av at brunsneglene herjer i hagen din er det nå du må ta knakken på dem, før de legger egg. Nå er de så store at de er lette å finne. Klipp dem i to med en saks, legg dem i kokende vann, eller i en pose og så i fryseren.

Uønsket art

De første brunsneglene kom til Norge på slutten av 80-tallet. De ble sannsynligvis med på lasset da hagesentre i Østfold, Telemark og Møre og Romsdal importerte planter fra land lenger sør i Europa.

Siden har den spredd seg helt nord til og med Troms, og er blitt en pest og en plage for både bønder og hageeiere. Du kan ha mange titalls av dem krypende rundt i hagen, og den står på listen over arter som er uønsket i Norge.

I Spania og Frankrike, der brunsneglene egentig hører hjemme, holder det varme og tørre klimaet dem i sjakk. Her hos oss er det så mildt og fuktig at de virkelig stortrives.

Brunsneglen er en fredelig krabat, som gjerne deler maten med andre snegler. Det er sannsynligvis årsaken til at det er blitt så enormt mange av dem. De spiser både levende planter og hageavfall, og kommer de over en død brunsnegle spiser de gjerne den også. Men de dreper ikke andre snegler.

Det gjør derimot sneglen på bildet under.

Dette er ikke en brunsnegl, flekkene avslører den

Disse sneglene er på lag med deg

Sneglen på disse bildene kom til Norge på 1950-tallet. Den har mange navn, leopardsnegl, tigersnegl, kjellersnegl og boasnegl, men det offisielle navnet er nå boakjølsnegl. Kjøl, fordi den har en forhøyning langs etter ryggen bakerst.

Navnet har den fått etter forhøyningen, kjølen, du ser langs etter ryggen bakerst

En aggresiv jeger

Tiger- og leopardsnegl er ikke dårlige navn det heller, for som sine navnebrødre på fire bein sniker denne sneglen seg rundt på jakt. Kommer den over slimsporet til brunsnegler eller sorte skogsnegler, følger den etter. Forskerne Bjørn Winter, Torfinn Ørmen og Petter Bøckman gjennomførte et eksperiment, der de plasserte boakjølsnegl sammen med andre sneglearter i et terrarie.

Skogsneglene ble forfulgt minst 20 cm rundt i terrariet og bitt fram til de klarte å unnslippe eller eksperimentet ble avsluttet. Dette kunne ta opptil 1,5 time.

Winter, Ørmen og Bøckman

Når den angriper løfter boakjølsneglen hodet opp, folder til side leppene sine, og skyter frem harde og skarpe kjever. Tungen er full av pigger, med en forsterkning på undersiden som gjør at den også kan bites med.

På tross av sneglenes plastiske ytteranatomi var flere av bitemerkene på skogsneglene godt synlige etter angrepet.

Winter, Ørmen og Bøckman
Hentet fra Winter, Ørmen og Bøckman

På lag med deg

Boakjølsneglen jakter ikke på snegler med hus, og det er bra. De hører til i naturen vår, og hjelper til med å få bort vissen og råtten vegetasjon i hagene våre.

Men de er altså på lag med deg i kampen mot brunsneglene. De spiser eggene deres, og jakter på voksne snegler. Samtidig er så aggressive også mot sine egne, at det aldri blir for mange av dem.

Ta godt vare på disse, de er på lag med deg