Det er payback-time

September har vært søkkvåt i vest

Både i fjor og i forfjor var høsten både tørrere og varmere enn sommeren. Ikke i år, nå skal værgudene åpenbart ha igjen for knallværet i mai, juni og juli.

I Oslo endte middeltemperaturen i mai utrolige 5,3 grader over normalen. Mai har ikke vært varmere i Oslo siden målingene startet i 1816, på over 200 år altså. I Bergen har det ikke vært varmere i mai siden 1889, på nesten 130 år altså.

Det tørre og varme været i sør fortsatte både i juni og i juli. Til glede for alle som liker skikkelig sommervarme, katastrofalt for mange bønder.

Så kom regnet

Figuren under viser nedbøren i Bergen fra 1. mai til 27. september. August startet brukbart, først i slutten av måneden opplevde bergenserne de første søkkvåte dagene. I september har det regnet uavbrutt de siste tre ukene.

Til og med 27. september hadde det kommet 434,2 millimeter nedbør i Bergen. Rekorden er på 477,8 millimeter, og det manglet altså bare 43,6 millimeter på ny septemberrekord i Bergen.

Bergensværet de siste ukene fikk Ellen Viste til å komme med dette hjertesukket:

– Hva gjør jeg her?

Det lød så sårt at jeg skvatt. Et vindkast slet i regnjakken, jeg var på vei hjem fra jobb og snart ute på Nygårdsbroen. Hva gjør jeg her, gjentok stemmen, like sårt, og det rykket i meg igjen, for det var min egen stemme jeg hørte.

Det var jeg som sa dette, høyt, midt her ute på fortauet. Jeg skulle til å spørre hva jeg mente med det, men tok meg i det. For plutselig skjønte jeg det. Jeg ville ofret ski og vakre fjell og lyse sommerkvelder for å slippe å gå her og knuge en sydvest mellom kalde fingre.

Jeg hadde glemt at jeg skulle flytte når jeg ble voksen.

Meteorolog Ellen Viste, Bjerknessenteret

Nye rekorder

Fredag morgen var det falt 9,5 millimeter til i Bergen, og lørdag morgen 21,7 millimeter. Totalt 455,9 millimeter, 0,1 over den gamle bergensrekorden to nedbørdøgn før september er over. Det fortsatte å regne også lørdag og søndag, og den nye nedbørrekorden i Bergen endte på 520,3 millimeter.

Bergen var ikke alene om å ha det rekordvått i september. NRK forteller at regnbyen fikk følge av 23 målestasjoner til

Enorm kontrast

Kontrasten til i fjor er enorm.

I 2017 måtte vi vente til september på sommervær. Bergen arrangerte sykkel-VM 16-24. septembe, i strålende sol og 20 grader. Under VM kom det bare 12,1 millimerer nedbør, mot normalt 75 millimeter.