Skogbrannene i California fotografert med drone – eller …

Bildet du ser her ble lagt ut på facebookgruppen DJI Mavic Pro torsdag 9. august. I følge teksten til bildet viser det «Clouds above the California wildfires. This is at 30k feet. That’s the sunset on the horizon».

Bare sludder.

I august var skogbrannene i California så heftige, at de er blitt erklært en nasjonal katastrofe. I løpet av sommeren svidde flere enn 5000 branner vekk et område på 3000 km². Det er et større område enn Vestfold fylke. I slutten av august brant over 1200 km² litt inn fra kysten nord for San Franscisco, den største brannen i delstatens historie.

Brannene sett fra den internasjonale romstasjonen 4. august. Foto: Stuart Rankin

Men det er altså ikke brannene som gjør at skyene på bildet øverst gløder rødt. Det er noe som skurrer. John Martin kommenterer:

Only the Mavic Pro 3 can fly at 30,000′! 🤣

John Martin

Han har rett, 30.000 fot er over 9.000 meter. Så høyt er det få droner som kommer seg, Mavic-dronen klarer det ikke. Kyle Adams har sett bildet før, og er klar i talen.

This is BS. It was posted on Reddit originally, this is flying over clouds at sunset, absolutely not a wildfire pic

Kyle Adams
Foto: Nathan Province

Over ser du bildet som ble lagt ut på nettstedet Reddit. Originalbildet er ikke like dramatisk rødt som bildet på Facebook, og viser ikke brann, men solnedgangen sett gjennom skylaget.

Nettstedet Snopes har fulgt historien til bildet. De fant ut at det ble lagt på Facebook av meteorologen Owen Sheih. Han fortalte at det var tatt fra et militært C-17 transportfly, av kompisen Nathan Province, et eller annet sted over Hawaii.

Derfor farges himmelen rød

Når det hvite lyset fra solen treffer gassmolekyler og støvpartikler i atmosfæren spres det utover. Atmosfæren fungerer altså litt som et prisme. Når solen nærmer seg horisonten passerer lyset gjennom et mye tykkere lag med atmosfære enn når solen står rett over oss. Det blå lyset brytes mest, og og når ikke frem til oss. Det oransje og røde lyset har lengre bølgelengder, brytes mindre, og når øyet vårt.

Er det mye støv i atmosfæren blir rød-fargene ekstra kraftige, så røyken fra skogbranner gjør solnedgangene mer dramatiske. Men ikke den på dette bildet altså.