Nei, dette er ikke høstfarger

Tvedestrand: Dette er ikke høstfarger, eiken er vissen.

Drar du med båt utenfor sørlandskysten ser alt normalt ut. Men setter du kursen inn mot land, ser du raskt at idyllen ikke er som før.

Mye av skogen er brun. Hadde bildene vært tatt i september hadde det vært helt greit, men de er tatt i august. Trærne forbereder seg ikke på vinteren, tørken i sommer har tatt knekken på dem.

Under ser du hvor mye nedbør det er kommet på Torungen fyr siden 1. mai. Bare 135,5 millimeter, på nesten fire måneder. Av dette kom 75,4 millimeter, over halvparten altså, på fire skikkelige regnværsdager: 1. mai, 11. mai, 17. juni, og 21. juni. Juli var knusktørr, totalt kom det bare 3,1 millimeter.

Nedbør på Torungen fra 1. mai til 27. august 2018. Kilde: Eklima.no
Nedbør på Torungen fra 1. mai til 27. august 2018. Kilde: Eklima.no

August har vært mer variabel, men regnet de siste dagene kom alt for sent. Videoen under er filmet utenfor Tvedestrand 13. august. Da hadde skogen vært tørr og brun lenge.

Tvedestrand i slutten av august

Alle treslagene har ikke fått like hard medfart. Det er eiken det har gått verst ut over. Gran og furu står grønne og fine, og osp og rogn ser ut til å ha klart seg bra.

Vi har to arter eik i Norge. Sommereik og vintereik. Sommereiken tåler mest, og klarer seg gjennom kalde vintre. Det er den du finner mest av på Østlandet. Vintereiken må ha det mildt om vinteren, og det er den som vokser på Sørlandet. Den skal åpenbart ikke ha det for tørt om sommeren heller.

I noen flekker med nok fukt i jorden er eiken fortsatt grønn ved Tvedestrand, og skogen kommer kanskje tilbake Men eik vokser seint, så det komme til å ta mange år. I mellomtiden overtar planter som trives der det er mye nitrogen fra råtnende greiner og stammer, som bringebær, brennesle og geitrams.

Tvedestrand: Dette er ikke høstfarger, eiken er vissen.
Tvedestrand: Alle trærne skulle vært grønne i slutten av august