Nå kan du puste lettet ut

Dette er blomstene til selje

Fredag 24. august sendte Astma- og allergiforbundet ut sesongens siste pollenvarsel.

Bildet over er blomstene til sejle, tatt i mars. Seljen er, sammen med hassel og or, det treslaget som setter i gang pollensesongen. Under ser du hvordan pollenkornene ser ut, forstørret kraftig opp.

Pollenkornene til selje.
Pollenkornene til selje. Foto: globalpollenproject.org / CC

Proteiner i de små kornene setter i gang en betennelsesreaksjon, og vi begynner å nyse, nesen renner, øynene hovner opp, og det klør. Veldig. Det er verst når solen skinner fra skyfri himmel og temperaturen kryper over 20 grader, akkurat da det er aller kjekkest å nyte våren. Da pøser trærne pollekorn ut i luften.

Bjørken blomstrer i mai, og så starter gresset. De ulike gressartene blomstrer til ulik tid, og kan ødelegge hele sommeren for allergikerne. Ut på ettersommeren tar burot over stafettpinnen, først i slutten av august er det hele over.

Fredag 24. august sendte Astma- og allergiforbundet ut sesongens siste varsel. Beskjeden spredning av gresspollen i fjellet i Sør-Norge, og noen pollenkorn fra burot på Sør- og Østlandet. En god nyhet for allergikerne.

Sesongens siste pollenvarsel. Kilde: Astma- og allergiforbundet / tv2.no

Det spesielle været vi har hatt i år gjorde pollensensongen uvanlig. Hallvard Ramfjord, pollenforsker ved NTNU forklarer.

En kald vinter ga en sen start for spredning av ore- og hasselpollen, særlig på Østlandet, der forsinkelsen var på ca. tre uker i forhold til siste tiårs-gjennomsnitt.

Hallvard Ramfjord

Bjørkepollensesongen på startet 29. april, omtrent som normalt. Men sesongen ble uvanlig kort i år, den varte bare to uker, men i de to ukene var spedningen kraftig.

Høytrykket som lå over Sør-Norge i sommer gjorde også gresspollensesongen heftig.

Den nest kraftigste spredningen av gresspollen målt siden 2014.

Hallvard Ramfjord

Men varmen gjorde at blomstringen var over før midten av juli, to-tre uker tidligere enn normalt.

Det siste pollenvarselet fra NAAF er ikke bare trivelig. Når pollensesongen er over vet vi at det går raskt mot høst, kortere og kaldere dager.