Hvor ble vannet av?

Breivika på Foldøy er nesten helt tørr 28. juni 2018

Torsdag 28. juni var det sol og fint vær, og mer enn varmt nok til et bad i bukten på sørsiden av Foldøy i Ryfylke. I tolvtiden begynte det å fjære. Ikke noe uvanlig i det, men vannet bare fortsatte å trekke seg tilbake.

I tretiden, et par timer før full fjære, var det bare å pakke sammen. I videoen under ser du at bukten var tørr langt utover, tangen lå som små tuer i sanden.

Flo og fjære har vi to ganger i døgnet. Det er solen og månen som er motorene bak, de trekker havet litt til seg. Solen og månen setter opp store bølger ute på havet, som så flytter seg rundt kloden. Hvor stor forskjell det er på flo og fjære et sted påvirkes av havbunnen, øyer, sund og fjorder.

To ganger i måneden er solen, månen og jorden på linje. Ved nymåne, og ved fullmåne. Da trekker Solen og Månen på havet i samme retning, og vi får springflo og nippfjære.

Dagen disse bildene ble tatt var det fullmåne, men det er ikke den eneste årsaken til den ekstra lave nippfjæren.

Fullmåne over Ombo 28. juni 2018
Fullmåne over Ombo 28. juni 2018

Været har også en del av skylden denne gangen. I slutten av juni lå det et stort høytrykk over oss. Lufttrykket var altså høyere enn normalt, og presst havoverflaten ekstra langt ned.

På Foldøy er det bare 40 centimeters forskjell på flo og fjære. Da bildene ble tatt var vanstanden 20 centimeter lavere enn normalt.