Hva skjer der nede på bunnen?

Strandsnegl

I den grunne bukten på sørsiden av Foldøy i Ryfylke flakser og flyr det. På land gresser det grågås, i fjæren pirker tjelden opp skjell, på steinene står det måker og kikker, ærfugl og siland padler rundt på leting etter mat.

Nede i vannet er det også et yrende liv. Ikke så mye storfisk, men ser du godt etter svømmer, kravler og kryper det over alt.

Jeg ble nysgjerrig på hva som egentlig skjedde der nede, og satte opp et kamera som tok bilder hvert femte sekund i to timer. Her ser dere resultatet, kortet ned til drøye halvannet minutt.

Kulene som «løper» omkring der nede er strandsnegler. De kryper rundt på bunnen, og rasper i seg alger med den ru tungen sin. De to spissene som stikker ut fra skallet er følehorn. Strandsneglene takler å være over vann i noen timer. Da trekker de seg inn i skallet, og lukker åpningen med et lite rundt skall.

Strandsneglen lager spor i sanden bak seg
Strandsneglen lager spor i sanden bak seg

Et snaddermåltid

Strandsnegler er god mat, Skottland eksportere 2000 tonn årlig, mest til Asia og Afrika. Lyst til å smake?

Varm hakket løk i olje til den blir mør. Tilsett hvitvin, kok opp, legg i sneglene, og kok videre i fem minutter. Strø hakket dill over, sammen med litt sitronsaft. Salte og pepre.

Pirk sneglene ut av huset med en tannpirker, og spis sammen med brød og smør. Dypp brødet i sausen, den er skikkelig god. Jada, du trenger ganske mange snegler skal du bli mett.