Derfor ødelegger tåken sommermorgenen

Det er grått om morgenen, men solen får has på tåken til slutt

Klokken 8.30 tirsdag 26. juni lå det et grått lokk over Ryfylke. Vinden løyet utover natten, og tåkeskyene fikk bygge seg opp i ro og fred. Men solen ryddet kjapt opp, klokken 10.30 var himmelen blå igjen.

Første del av videoen under er en timelapse, der det er 30 sekunder mellom bildene. Den viser at tåkeskyene holdt stand overraskende lenge, før de plutselig slapp taket sånn kvart over ti.

Når det er høytrykk, som nå, er det i utgangspunktet skyfritt. Men er luften fuktig nok, og nettene kalde nok, danner det seg likevel et lag med tåkeskyer. Når luften kjøles ned klarer den ikke å holde på all vanndampen, og den går over til ørsmå dråper. Det var det som skjedde her i natt.

Slike tåkeskyer som dette hører til gruppen stratos-skyer, som betyr lagdelte skyer. De ligger ned på fjellet Bandåsen på Ombo – til høyre i bildene. Toppen er 550 meter høy, så skylaget starter sånn 500 meter over bakken, og er ikke mer enn hundre meter tykt.

Over tåkeskyene svever det et tynt lag med cirrus-skyer, fjærskyer. Disse henger 5000 meter oppe, og består av iskrystaller. Skyene er trukket ut i lange striper av vinden, noe som ofte er et tegn på at det er en nedbørfront på vei.

Men ikke i dag. Også disse skyene forsvant, og ut på ettermiddagen var himmelen blå og skyfri.

Bare noen lette cirrus-skyer lå igjen om ettermiddagen
Bare noen lette cirrus-skyer svever høyt der oppe